Harmónia chuti jedla a chuti piva

Správne pivo dotvorí chuť každého mäsového jedla.

13.07.2015 12:00
pivo, pečené koleno, grilovanie Foto:
K bravčovému kolenu je najlepší ľahký tmavý ležiak.
debata

Koleno si pýta ľahký ležiak

Pre skutočných jedákov azda neexistuje pri návšteve reštaurácie lepšia voľba ako bravčové koleno s kyslou prílohou a chrenom. Väčšina ľudí by možno čakala, že túto bravčovú pochúťku je najlepšie spláchnuť nejakým hutným pivom. Pravda je však iná, najlepší je totiž ľahký tmavý ležiak.

Gulášu svedčí horké pivo

Ku klasickému gulášu sa vari najlepšie hodí pivo typu ležiak, vyznačujúce sa jemnou alebo vyššou horkosťou. Konkrétny výber záleží na tom, ako kto znáša horké pivá. Nebude azda prekvapením, že napríklad k sviečkovej s knedľou sa najviac hodia polotmavé pivá so sladkou príchuťou, ale aj pšeničné pivo.

Plyny v pive

Každý dodávateľ je rád, ak je jeho pivo dodávané v čo najväčšej kvalite s lahodnou a nezmenenou chuťou. To viedlo k celosvetovému obmedzeniu používania vzduchu ako plynu na čapovanie nápojov. Je len otázkou času, kedy bude vzduch z výčapných zariadení vylúčený úplne. Inertné plyny – oxid uhličitý či dusík – sú síce drahšie, ale zachovávajú kvalitu nápoja.

Vareškov tip: Admirálske mäso

Hovädzie mäso nakrájame na plátky, naklepeme, okoreníme a opečieme na panvici na horúcom tuku. Cibuľu nakrájame a osmažíme. Pekáčik vymastíme masťou a poukladáme doň zemiaky pokrájané na kolieska. Mäso, cibuľu a zemiaky kladieme vo vrstvách tak, aby navrchu boli zemiaky. Zalejeme pivom a pečieme v rúre pod pokrievkou, až kým mäso nie je mäkké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #pivo #recept

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...