Grilovanie na rošte
Na rošte sa grilujú najmä tenké ploché porcie mäsa, údeniny a ryby. Gril sála priamo na potraviny, ktoré sú uložené na rošte. Treba si pripomenúť často opakované základné pravidlo: Aby sa mäso správne prepieklo, musí byť sálavé teplo dostatočne veľké a pritom čo najrovnomernejšie. Ohnisko treba zapáliť aspoň 25 minút pred grilovaním.
Grilovanie na alobale
Alobal je vhodný najmä pre nadrobno nakrájané mäso a údeniny, ktoré by inak cez rošt prepadli, na marinované, nakladané alebo mastné mäso. Potraviny sa ukladajú na alobal položený na rošte. Alobal býva na koncoch vytvarovaný tak, aby zachytával tuk alebo ho odvádzal mimo žeravého uhlia.
Grilovanie na ihlici
Ihlice sa najčastejšie používajú pre celé kurčatá či prasiatka, rovnomerné plátky mäsa, rôzne údeniny či ražniči, teda na také potraviny, ktoré možno napichnúť alebo upevniť k otáčavej ihlici.
Pri tomto spôsobe grilovania je najdôležitejšie pozvoľné pravidelné otáčanie. Pokrm konzumujeme, až keď je celý hotový, alebo prepečené plátky odkrajujeme v priebehu grilovania.
Morčacie plátky s parmezánom a so slaninou
Potrebujeme:
800 g morčacích pŕs, 16 plátkov slaniny, 4 PL parmezánu, 16 lístkov bazalky, 150 ml panenského olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Morčacie mäso zbavíme blán, šliach, umyjeme a osušíme. Nakrájame ho na plátky, ktoré potrieme olivovým olejom.
2. Plátky slaniny posypeme parmezánom, pridáme dva lístky bazalky a zabalíme do nich morčacie kúsky. Nesolíme, nekoreníme.
3. Gril rozpálime, rošt pokvapkáme olivovým olejom a pripravené mäso grilujeme po oboch stranách asi 8 minút. Hotové mäso necháme odpočinúť asi 3 minúty, až potom ho osolíme a okoreníme.