Látky skryté v pive

Alkohol je, pravdaže, nepriateľ človeka, ale pivo obsahuje aj dobré látky, ktoré pomáhajú.

09.07.2015 12:00
jelenie stehno na čiernom pive, Kaskady Sielnica Foto: ,
Jelenie stehno na čiernom pive.
debata

Skrýva v sebe napríklad veľa minerálov, stopových prvkov či aminokyselín, teda látok, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Obsahuje aj zinok alebo chróm a podporuje funkciu enzýmov, krvný obeh či funkciu srdca.

Nevinný nápoj

Všeobecne sa traduje, že od piva sa priberá, ale samotné pivo nie je na vine. V jednom ležiaku je 45 až 48 kilokalórií, v nealkoholickom pive dokonca len 24 a v diétnych pivách 35 kilokalórií. Ale pretože pivo zvýši chuť do jedla, nezriedka k nemu konzumujeme výdatné mastné jedlá. Zloduchom je teda naša nestriedmosť v jedení a nie pivo.

Umývanie pohárov

Pri umývaní pohárov na pivo netreba používať saponát a teplú vodu. Saponát narúša trvanlivosť a kvalitu peny a navyše zachová na pohári nežiaduci tenký saponátový film. Ak chceme pivo s krémovou penou, nepoužívame na umývanie teplú vodu, pena mizne rýchlejšie a je riedka, hoci samotné pivo je silne penivé.

Tenký filter

Dobre pripravený pohár na čapovanie piva rozoznáme tak, že po umytí a opláchnutí je pokrytý celistvým a neporušeným tenkým filmom vody. Na jeho stene nesmie byť po načapovaní piva vidieť zhluky bubliniek. Na použitie je pohár pripravený po odkvapkaní na miske, kde sa zbaví zvyšnej vody po opláchnutí.

Mäsová pochúťka: Dusený králik so slivkami

Potrebujeme:
1 kg králičieho mäsa, mrkva, petržlen, kúsok zeleru, cibuľa, olej, 2 PL cukru, 250 ml tmavého piva, slanina, sušené slivky, soľ, citrónová šťava, krajec tvrdého chleba
Postup:
1. Mäso prešpikujeme slaninou, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 30 minút odležať.
2. Na tuku rozpustíme cukor, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a urestujeme dozlata. Potom všetko zalejeme pivom a chvíľu povaríme. Do tohto základu vložíme porcie králika a dusíme domäkka.
3. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu zahustíme nastrúhaným krajcom tmavého chleba. Dobre povaríme a precedíme. Do omáčky pridáme spolu s mäsom vykôstkované slivky a ešte chvíľu povaríme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #osvieženie #recept s pivom

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...