Základné delenie druhov piva je členenie na pivo svetlé, tmavé, polotmavé a rezané. Existujú ešte iné delenia, na tomto priestore si však uvedieme zo širokej škály pív niektoré typy tohto vyhľadávaného moku.
Pivo ale
Ale je stredne silné až silné, hlboko prekvasené pivo s vyššou horkosťou a celou škálou farieb. Existuje celá škála pív s označením ale, ktoré sa podľa farby, horkosti a chuti delia do skupín: pale ale, india ale, bitter, mild ale, scotch ale… Neraz má toto pivo výrazný ovocný akcent.
Pšeničné pivo
Pšeničné pivo je stredne silné, prevažne svetlé pivo, vyrábané s použitím pšeničného sladu. Vyznačuje sa nižším stupňom horkosti, vysokou mierou nasýtenia CO2 a výraznou arómou po banáne. Vyrába sa v mnohých variantoch, buď ako kvasnicové, alebo ako filtrované.
Pivo stout
Stout je veľmi tmavé až čierne, silne horké, hlboko prekvasené pivo rôznej sily. Má vysoký podiel farbiacich sladov – až 20 percent, a často sa doň pri výrobe pridáva karamelový cukor. Vyznačuje sa kompaktnou a trvanlivou penou. Domovom tohto druhu piva sú Anglicko a Írsko.
Pivo porter
Porter veľmi tmavé, hlboko prekvasené, horké pivo s vysokým obsahom alkoholu – až 9 percent. V niektorých oblastiach sa pri výrobe piva porter používajú špeciálne kvasinky na sekundárne dokvasovanie, ktoré dávajú porteru výraznú ovocnú chuť. Vyrába sa najmä v Anglicku.
Pivo trappist
Trappist sa vyrába v šiestich kláštorných pivovaroch. Vyznačuje sa tmavo medenou až tmavou farbou, vysokou horkosťou, ovocnou, slabo kyslastou chuťou a vôňou a obsahom alkoholu až 12 percent. Známy je trappist, ktorý varia trappistickí mnísi v Belgicku a Holandsku.
Pivo pils
Pils je prevažne svetlé pivo, chuťovo plné, s výraznou jemnou až mierne drsnou horkosťou. Toto pivo vzniklo v 19. storočí v strednej Európe a dnes je najrozšírenejším druhom piva, ktoré sa vyrába v mnohých variantoch a ktorého najznámejším predstaviteľom je plzenský prazdroj.
Pivo bock
Bock je veľmi silné svetlé alebo tmavé pivo so sladko-horkou chuťou. Priemyselne sa dnes vyrába len zriedka. Výnimkou je Nemecko. Tradíciou je jeho podávanie s teľacími párkami a pije sa z kameninového pohára, teplota piva pri konzumácii má byť vyššia ako 9 °C.
Pivo marzena
Marzena je silnejšie jantárovo sfarbené pivo s výraznejšou plnou chuťou a rôznou horkosťou. Vyrába sa sezónne najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Je spojené predovšetkým so septembrovými pivnými festivalmi a Oktoberfestom. Konzumuje sa k ostrým bravčovým jedlám.