Na horúce letné dni si môžete pripraviť napríklad aj gazpacho, teda studenú polievku, z tekvice. Ako na to? Recept je viac než jednoduchý.
Potrebujete:
- olivový olej
- 1 1/2 tekvicu, očistenej, zbavenej jadierok a nakrájanej na kúsky
- cesnak
- soľ
- korenie
- očistenú a na prúžky nakrájanú žltú papriku
- 2 kocky bujónu (môže byť zeleninový, ale aj slepačí)
- citrón na šťavu
Postup:
Na oleji mierne zohriatom osmažte kúsky tekvice ochutenej soľou, korením a pretlačeným cesnakom. Nechajte na plameni zhruba desať minút, kým zelenina trochu zmäkne. Pridajte následne vývar pripravený podľa návodu s dvoma kockami bujónu.
Nechajte vodu prevrieť a na silnom plameni varte zhruba desať minút, potom ho zmiernite a varte ešte ďalšiu štvrťhodinu. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť predtým než celú zmes rozmixujete. Ochuťte citrónovou šťavou, môžete ešte pridať aj korenie a soľ.
Nechajte prirodzene vychladnúť na sporáku a následne odložte polievku na vychladenie do chladničky. Ideálne je nechať ju tam zhruba šesť až osem hodín pred podávaním.
Ako príloha sa hodí k takejto chutnej polievka napríklad celozrnná bageta s jemným kozím syrom. Syr (parmezán) môžete servírovať aj priamo na polievku.