Osviežujúca polievka na leto: Pripravte si tekvicové gazpacho

Španielske gazpacho je takpovediac jedným z poznávacích znamení tejto slnečnej krajiny. Klasika, v ktorej hrajú hlavnú úlohu paradajky, však môže mať aj inú podobu.

05.07.2015 11:00
Tekvicové gazpacho Foto:
Gazpacho nemusí byť len paradajkové, dá sa pripraviť aj z tekvice.
debata

Na horúce letné dni si môžete pripraviť napríklad aj gazpacho, teda studenú polievku, z tekvice. Ako na to? Recept je viac než jednoduchý.

Potrebujete:

  • olivový olej
  • 1 1/2 tekvicu, očistenej, zbavenej jadierok a nakrájanej na kúsky
  • cesnak
  • soľ
  • korenie
  • očistenú a na prúžky nakrájanú žltú papriku
  • 2 kocky bujónu (môže byť zeleninový, ale aj slepačí)
  • citrón na šťavu

Postup:

Na oleji mierne zohriatom osmažte kúsky tekvice ochutenej soľou, korením a pretlačeným cesnakom. Nechajte na plameni zhruba desať minút, kým zelenina trochu zmäkne. Pridajte následne vývar pripravený podľa návodu s dvoma kockami bujónu.

Nechajte vodu prevrieť a na silnom plameni varte zhruba desať minút, potom ho zmiernite a varte ešte ďalšiu štvrťhodinu. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť predtým než celú zmes rozmixujete. Ochuťte citrónovou šťavou, môžete ešte pridať aj korenie a soľ.

Nechajte prirodzene vychladnúť na sporáku a následne odložte polievku na vychladenie do chladničky. Ideálne je nechať ju tam zhruba šesť až osem hodín pred podávaním.

Ako príloha sa hodí k takejto chutnej polievka napríklad celozrnná bageta s jemným kozím syrom. Syr (parmezán) môžete servírovať aj priamo na polievku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #recept #polievka #gazpacho

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...