Čerešne sú bohaté na céčko, ale rýchlo podliehajú skaze

Chutné letné ovocie je ideálne konzumovať okamžite po zbere.

30.06.2015 17:00
čerešne, ovocie, minerály, vitamíny Foto:
Máte chuť na sladké čerešne?
debata

Kto by si začiatkom leta nepochunal rád na čerešniach? Ich sezóna sa začína koncom mája a niektoré odrody dozrievajú až v auguste. Na čerešňové maškrtenie tak máte celé leto.

Čerešne obsahujú veľa vitamínu C. Pol litra šťavy z čerešní zabezpečí dennú potrebu vitamínu C pre dospelého človeka. Okrem toho sú bohaté na draslík, železo aj vápnik. Čerešne obsahujú o čosi viac kalórii ako kyslejšie višne, ale rozdiel nie je veľmi výrazný. 100 g čerešní má 60 kalórií, višne majú o desať menej.

Čerešne po zbere podliehajú veľmi rýchlo skaze. Ak ich zbierate so stonkou, vydržia o čosi dlhšie, ale oproti iným druhom ovocia sú chutné naozaj kratšiu dobu. Vo všeobecnosti platí, že v chladničke ich môžete uskladniť na dva maximálne tri dni. Čerešne sú navyše veľmi citlivé na tlak. Ak sú niektoré plody na povrchu stlačené, treba ich okamžite skonzumovať, pretože ich následne napadne pleseň.

Ak chcete čerešne ďalej spracovávať, mali by ste ich najskôr presypať do veľkej nádoby a zaliať studenou vodou. Červíky by mali po istom čase plody opustiť. Pred spracovaním čerešne vysušte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zber #čerešne #uskladnenie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...