Grécka baklava
Baklava je veľmi sladký dezert, ktorý majú radi najmä Gréci, ale aj Turci, Arméni a obyvatelia západného Balkánu. Vyrába sa z vrstiev lístkového cesta vyplnených medom a vlašskými orechmi alebo mandľami. Na baklavu sa dáva cukrová poleva alebo sirup, nakoniec sa ozdobí najemno nasekanými pistáciovými orieškami.
Francúzsky creme brulée
Jeden z vôbec najobľúbenejších dezertov na svete, pôvodom z Francúzska. Vyrába sa z mlieka, vanilky, vajec, smotany a cukru. Zo surovín sa vytvorí zmes, ktorá sa naleje do malých pohárikov a nechá stuhnúť. Vychladený krém sa posype vrstvou cukru, ktorý sa pred podávaním nechá skaramelizovať.
Poľská wuzetka
Jeden z najobľúbenejších poľských koláčov. Vyrába sa z vajíčok, cukru, pšeničnej a zemiakovej múky, oleja a kakaa. Hotový koláč wuzetka obsahuje vrstvy džemu a šľahačkovej smotany. Vrch tejto pochúťky je ozdobený čokoládovou polevou.
Ochutenie korpusu
Jednotlivé diely korpusu môžeme podľa chuti pokvapkať rumom, likérom, citrónovou alebo pomarančovou šťavou či ovocným sirupom. Rozkrojenú tortu naplníme krémom pripraveným podľa receptu, zložíme diely správne na seba a krémom môžeme potrieť aj boky torty a posypať ich mletými orechmi.
Rozkrojenie je umenie
Na prvý pohľad vyzerá rozkrojenie korpusu torty jednoducho, ale treba na to určitú zručnosť. Korpus pred krájaním necháme úplne vychladnúť, teplý sa viac drobí. Tortu rozkrojíme dlhým nožom alebo nožom s pílkou. Ak máme strach z nepresnosti, namaľujeme si hrudkou práškového cukru po obvode čiaru a krájame podľa nej.
Krájač na tortu
Ide o presný krájač na piškótové cesto. S ním sa torta neláme ani nedrobí na malé kúsky. Krájač sa skladá z držadla a rezného drôtu, ktorý umožňuje tortu rozkrojiť pozdĺžne, niektoré krájače majú viac rovnobežných drôtov, korpus tak možno rozkrojiť na niekoľko vrstiev.
Vareškov tip: Rumový čokoládový dezert
Čokoládu, nasekané orechy, vajce, rum alebo brandy, práškový a vanilkový cukor dobre spolu premiešame, v navlhčených rukách tvoríme z hmoty guľôčky, omočíme ich v rozšľahanom bielku, obalíme v čokoláde nastrúhanej najemno, potom v kokose a dezert dáme na tri hodiny vychladiť do chladničky.