Potešenie zo sladkého fondue

Fondue je dnes labužníckou udalosťou a spestrením slávnostného menu.

20.06.2015 11:00
čokoládové fondue, dezert Foto:
V čokoláde namáčame jahody či kocky tortového korpusu.
debata

Klasické švajčiarske fondue je síce syrové, ale okrem neho sa môžu pripraviť rozličné suroviny – napríklad mäso, ryby, zelenina a potom ich namáčať do rozmanitých omáčok. A vrcholom hostiny je dezert v podobe čokoládového či iného sladkého fondue s misou ovocia.

Fondue z tmavej čokolády

Horkú čokoládu nastrúhame a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme krupicový cukor, škoricu, pomarančovú kôru, citrónovú šťavu, nakoniec prilejeme mlieko, privedieme do mierneho varu a zmes prelejeme do nádoby na fondue. Do omáčky namáčame pripravené kúsky ovocia.

Fondue z mliečnej čokolády

Rozlámanú mliečnu čokoládu rozpustíme v sladkom kondenzovanom mlieku na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli. Do čokoládového mlieka potom vmiešame pomarančovú šťavu, likér a nasekané vlašské či lieskové orechy. Na namáčanie sa hodia najmä wafle, sušienky alebo ovocie.

Pudingové fondue

Šľahačku alebo mlieko privedieme do varu na platničke v nádobe na fondue a odstavíme ho. Pudingový prášok zmiešame s nálevom z ovocia namočeného v rume, vmiešame horúcu šľahačku a necháme prejsť varom. Na namáčanie je vhodné chrumkavé pečivo, kúsky marhúľ alebo kivi.

Ananásové fondue

Ananás nakrájame na úhľadné kúsky. Kým pripravíme omáčku, dáme ho vychladiť do chladničky. Nalámanú čokoládu, mlieko, rum alebo brandy dáme do misky a zohrievame v kastróliku s vriacou vodou. Hladkú omáčku zložíme z ohňa a vmiešame do nej jogurt. V omáčke namáčame ananás.

Mokka fondue

Šľahačku zohrejeme v hrnci na fondue a vmiešame šálku kávu. Čokoládu nalámeme na kúsky, rozpustíme ju za stáleho miešania v šľahačke a prilejeme rum. Fondue udržujeme teplé na ohrievači. Na namáčanie sa hodí piškótový múčnik, piškóty, dieliky mandarínok či plátky dusených hrušiek.

Jahodové fondue

Na fondue použijeme misu vhodnú do mikrovlnnej rúry a v nej zmiešame cukor, smotanu, čokoládu a rastlinný tuk. Zmes ohrejeme v mikrovlnnej rúre asi 2 minúty, vyberieme ju a rýchlo premiešame. Čokoládovú zmes potom preložíme do hrnca na fondue a namáčame v nej jahody či kocky tortového korpusu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #slávnostné menu #fondue

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...