Kvalita a chuť rybieho mäsa

Vyskúšajte pripraviť ľahké rybie mäso storakých chutí.

14.06.2015 11:00
varecha Ryby Trencianske Teplice Most Slavy,... Foto: ,
Pečená pražma plnená citrónovou trávou v orieškovo-zázvorovej marináde na cesnakovom posúchu.
debata

Lepšie sú horské ryby

Kvalita rýb záleží na prostredí, v ktorom žili, napríklad mäso z rýb z čistých vôd, najmä horských, má nielen lepšiu chuť, ale aj belšie mäso ako mäso rýb z vôd nížinných a obzvlášť stojatých. Pri zmrazených rybách je nutné, aby sme ich ani v chladničke neuskladňovali do druhého dňa a pokiaľ možno ich ihneď po nákupe tepelne spracovali.

Príčiny bahnitého zápachu

Takmer bezcenné sú ryby, ktorých mäso silno zapácha bahnom. Mnohí ľudia sa domnievajú, že ryby páchnu bahnom preto, že pochádzajú z bahnitých rybníkov. Zistilo sa však, že bahnitý zápach pochádza z určitého druhu vodných rias, ktoré požierajú. Sú to najmä niektoré druhy siníc, ktoré páchnu po bahne. Vyskytujú sa nielen v rybníkoch, ale aj v potokoch, riekach a jazerách.

Priečne rybacie kotlety

Keď pripravujeme z rýb kotlety, napríklad zo zubáča, šťuky alebo z lososa, rybu nerozrezávame pozdĺžne na polovicu, ale priečne cez chrbticu ju nakrájame na porcie – kotlety. Kožu sťahujeme väčšinou len zo starších rýb, pretože tie majú obyčajne hrubú a ťažko stráviteľnú kožu.

Využitie vnútorností

Z vnútorností kaprovitých rýb používame najmä ikry, mliečie a pečeň. Dôležité však je, aby ryba bola aspoň týždeň nasadená v čistej vode a tráviaci trakt mala prázdny. Vnútornosti zubáčov či šťúk sa používajú najčastejšie v letných a jesenných mesiacoch, v čase mimo trenia. Zo pstruhovitých rýb sa vnútornosti nepoužívajú.

Ako sa zabíja úhor?

Úhor má tuhý život. Preto ho musíme zabiť inak. Najskôr ho uchopíme do utierky a hlavou alebo chrbtom prudko udrieme o hranu stola. Omráčenému úhorovi prerežeme ostrým nožom za hlavou chrbticu, krv necháme vytiecť a vyvarujeme sa styku s ňou. Úhora dáme do chladu a až o 2 – 3 hodiny ho začneme spracovávať.

Potreba kyslíka

V domácnostiach sa často udržujú živé ryby niekoľko dní vo vani. Dlhé uchovávanie živým rybám neprospieva, pretože nebýva zabezpečený dostatočný prívod okysličenej vody. Účelné to je iba vtedy, ak majú ryby, napríklad kapor či lieň, bahnitý zápach, pretože sa tak čiastočne odstráni zápach čerstvou pitnou vodou, ktorá sa musí často vymieňať.

Vareškov tip: Krevety so zeleninou a s kešu orieškami

Potrebujeme:
0,5 kg čerstvých kreviet, 1 kl cukru, 1 kl škrobu, 2 strúčiky cesnaku, olej, paprika, polovica brokolice, polovica póru, 3 PL ryžového vína, 1 kl čili omáčky, 1 kl sezamového oleja, hrsť kešu orieškov, soľ
Postup:
1. Krevety umyjeme a olúpeme. Škrob zmiešame s prelisovaným cesnakom a cukrom. Krevety v tejto zmesi obalíme a vhodíme ich do rozpáleného oleja, kde ich necháme asi minútu smažiť.
2. Krevety vyberieme z panvice, na ktorú prilejeme trochu oleja. Urestujeme na ňom na malé kúsky nakrájanú papriku, pór a brokolicu.
3. Zeleninu zalejeme ryžovým vínom, čili omáčkou a sezamovým olejom. Krátko ju povaríme a keď je mäkká, pridáme k nej krevety, oriešky a dochutíme soľou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #rybacina #rybie mäso

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...