Malé pochúťky pre veľké potešenie

Vaši priatelia ocenia exotické aj zeleninové letné pohostenie.

11.06.2015 13:00
grilovaná zelenina, pohostenie Foto:
Grilovanú alebo pečenú papriku je lepšie ošúpať.
debata

Slaný zákusok

Chuťovka je typ občerstvenia, ktoré sa v rôznej podobe podáva na celom svete pri zajedaní alkoholu. Ide o malý, zvyčajne slaný zákusok veľkosti jedného hltu. V staršej literatúre sa niekedy označovali ako miňonky, dnes sa niekedy používa výraz kanapky, hoci kanapka sa väčšinou počíta na dva hlty. Chuťovky často bývajú pikantné až ostré.

Exotika rýchlo mizne

Pri príprave občerstvenia pre hostí bývajú použité suroviny často skombinované tak rafinovane, že to až budí nedôveru. Treba si však dávať pozor, pretože suroviny bývajú nezriedka veľmi drahé. A ak máme pohostiť väčšiu spoločnosť priateľov, ľahko sa stane, že misa z drahých syrov, rýb a exotických doplnkov zmizne počas niekoľkých minút. Preto volíme aj lacnejšie varianty.

Blanšírovanie zeleniny

Zeleninovú prílohu, ktorú podávame pri pohostení – čerstvú mrkvu, zeler, fazuľové struky aj iné druhy zeleniny – očistíme, nakrájame, uvaríme do polomäkka (zelenina by mala byť skôr tuhšia) a ihneď ponoríme do studenej vody, najlepšie s ľadom. Takýmto blanšírovaním si zelenina zachová šťavnatú chuť a sviežu farbu.

Pečenie papriky

Šupka paprík môže spôsobiť tráviace ťažkosti hosťom, preto urobíme najlepšie, keď ju odstránime. Môžeme ju buď olúpať ostrou škrabkou na zeleninu alebo, vložiť papriky do rúry a pri 220 °C piecť asi 10 minút, pokojne môžu aj zhnednúť. Potom ich vložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme zapariť – tak sa veľmi ľahko ošúpu.

Paradajkové concasé

Paradajkové concasé pripravíme tak, že šupku paradajok nakrojíme v tvare kríža, paradajky ponoríme na minútu do vriacej vody, potom ihneď schladíme a ošúpeme. Olúpané paradajky rozštvrtíme a odstránime z nich jadrovníky – zostane nám len tuhá dužina, concasé. To môžeme použiť ako šalát alebo urestovať na olivovom oleji.

Pomer syra a tuku

Veľmi často odporúčanou pochutinou je niva a podobné pikantné syry. Najmä v prípade nivy je najefektívnejší rozotrieť ju s maslom. Ak nie je poruke šľahač, stačí nivu postrúhať a rozmiešať s maslom alebo dôkladne roztlačiť vidličkou a potom jemne rozotrieť s tukom. Pomer: Na jeden diel syra treba asi dva diely tuku.

Dobrôtka pre priateľov: Minizemiačiky so syrom

Potrebujeme:
20 malých nových zemiakov, 3 PL olivového oleja, hrubá morská soľ, 100 ml hustej kyslej smotany, 50 g nivy, 2 lyžice nasekanej pažítky

Postup:
1. Najprv umyjeme nové zemiačiky, vložíme ich do pekáča, polejeme olivovým olejom, bohato posolíme a vložíme do rúry piecť na 45 minút pri 190 °C.
2. Potom zemiačiky necháme krátku chvíľku vychladnúť a narežeme ich zvrchu do kríža.
3. Narezané zemiačiky stlačíme medzi prstami a naplníme zmesou smotany, roztavenej nivy a nasekanej pažítky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pohostenie #občerstvenie #jednohubky

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....