Chutné mäso s jarnou zeleninou

Pochúťky z mladých zvierat boli spojené s oslavami jari.

20.05.2015 11:00
králik, mladé mäso, zelenina Foto:
Králik je klasikou našej kuchyne, na ktorú sa takmer zabudlo.
debata

Jahňacia tradícia

Jarná kuchyňa sa odjakživa nesie v znamení mäsa z mladých kusov zvierat, s prídavkom čerstvej zeleniny a byliniek. V tradičnej slovenskej kuchyni sa počas i po veľkonočnom období často konzumovala jahňacina. Pochúťky z mladých zvierat boli spojené s oslavami jari a života a jahňacou pečienkou málokto pohrdol.

Zabudnutý králik

Nie každá rodina si v minulosti mohla dovoliť kozľa či jahňa, preto sa s jarnou zeleninou konzumovalo najmä mäso kuracie a králičie. Práve králik je klasikou našej kuchyne, na ktorú sa takmer zabudlo. Ale v poslednom čase sa začína hojne využívať predaj z dvora a čerstvé mäso a zelenina od domácich chovateľov a pestovateľov poteší.

Mäkké mäsko

Aby mäso zostalo mäkké, dve hodiny pred prípravou ho potrieme olejom alebo maslom. Potom mäso vložíme do pekáča a pečieme. Keď mäso z jednej strany zhnedne, hneď ho obrátime na druhú stranu. Koreníme až krátko pred dopečením.

Vareškov tip: Pesto z medvedieho cesnaku

Do nádoby pre ponorný mixér dáme zelené listy medvedieho cesnaku a vylúpané jadrá vlašských orechov, ktoré môžeme nahradiť aj lieskovcami alebo mandľami. Postupne mixujeme a pridávame olivový olej, prisypeme najemno nastrúhaný parmezán, ešte doplníme olivový olej, aby sa zmes trochu zriedila, a podľa chuti osolíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #králik #jahňacina #jarná zelenina

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...