Jarné zeleninové delikatesy

Zelené listy plné minerálov, každé chutia inak.

19.05.2015 11:00
ľadový šalát, zelenina Foto:
Ľadový šalát vydrží dlho svieži.
debata

Nenáročná „ľadová“ plodina

Ľadový šalát je na rozdiel od väčšiny šalátov nenáročný na skladovanie. V chladničke alebo v chladnejšom prostredí vydrží svieži až dva týždne. Čerstvosť poznáme podľa zafarbenia hlúbu. Ak má hnedé zafarbenie, nie je čerstvý a nie je ani vhodný na tepelnú úpravu.

Horkastá príchuť rukoly

Rukola má mierne horkastú chuť, preto ju mnohí ľudia radšej miešajú s inými šalátmi. Veľmi často sa používa na ozdobenie mís alebo hrianok, v niektorých reštauráciách rukolou ozdobia napríklad tanier carpaccio. Rukola sa môže urestovať alebo rôzne ochutiť a podávať ako príloha k mäsám.

Kučeravý príbuzný čakanky

Lollo rosso alebo lollo biondo je v podstate kučeravý šalát. Je to druh príbuzný čakanke, ale nemá horkastú chuť. Najčastejšie sa podáva ako klasický hlávkový šalát so zálievkou. Čerstvosť šalátu testujeme podľa toho, či list pri nalomení „chrúme“. Ak áno, je v poriadku.

Jarná delikatesa: Teplý šalát s restovanou reďkovkou, so slaninou a špenátom

Potrebujeme:
4 veľké reďkovky, polovica červenej cibule, 70 g slaniny, 3 hrste špenátu, hrsť syra feta, soľ, 3 PL olivového oleja, zmes korenia podľa chuti
Postup:
1. Reďkovky nakrájame na 4 alebo 8 kusov, v závislosti od veľkosti. Cibuľu nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olivový olej, na ňom 5 minút restujme reďkovku, potom pridáme cibuľu a smažíme ďalšie 3 minúty.
2. Potom panvicu prikryjeme a varíme na miernom ohni 7 minút. Zvýšime teplotu, panvicu odkryjeme, pridáme slaninu a pražíme asi 3 minúty.
3. Teplé reďkovky so slaninou a cibuľou dáme do misky. Pridáme nahrubo nasekaný špenát. Osolíme, pridáme zmes korenia a primiešame syr feta nakrájaný na kocky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #rukola #špenát #jarná zelenina #ľadový šalát #lollo rosso

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...