Mladá jarná zelenina nám poskytuje vitamíny v dostatočnej miere, najmä ak ju konzumujeme v surovom stave. Aj v tepelne upravených pokrmoch má však svoje opodstatnenie a je zdraviu prospešná.
Medvedí cesnak
Medvedí cesnak je nenápadná rastlinka, ktorá nachádza veľké využitie v kuchyni či v liečiteľstve. Listy tejto bylinky voňajú a chutia po cesnaku. Ich cesnaková chuť sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Výborné sú polievky, omáčky, nátierky, mäso, zemiaková kaša, omelety, guláš, špenát alebo šaláty s medvedím cesnakom.
Jarná cibuľka
Za jarnú cibuľku považujeme mladé výhonky cibule. Typická pre ňu je trochu sladkastá chuť, ktorá nie je taká ostrá ako pri zrelej cibuli. V kuchyni má široké využitie. Nakrájaná na kolieska je vynikajúca na chlebe s maslom, pridáva sa do teplých jedál, napríklad do špagiet s jarnou cibuľkou na sladkokyslo. Dá sa aj marinovať.
Reďkovka
Reďkovky sa spravidla jedia surové vcelku, nakrájané na plátky či nastrúhané v rozličných šalátoch. Výborná je reďkovka ako doplnok k chlebu s maslom, či k syru s pollitrom dobrého piva. V Nemecku ju napríklad v niektorých krčmách ponúkajú namiesto arašidov. Plátky reďkoviek môžu nahradiť cibuľu v hamburgeroch.
Špargľa
Táto jarná dobrota si vyžaduje prípravu pred varením – okrem umytia treba odrezať drevnaté či uschnuté konce stoniek a olúpať tenkú šupku škrabkou na zeleninu. Špargľa je výborná dusená, vyprážaná, ale aj grilovaná. Pred grilovaním ju treba potrieť olejom alebo zmesou oleja, horčice a korenia a griluje sa do zhnednutia.
Špenát
Čerstvý špenát je skvelou jarnou pochúťkou. Môže byť súčasťou polievok, nákypov, slaných koláčov či cestovín. Jeho chuť výborne ladí s maslom, so smotanou, syrmi a slaninou. Olivový olej, cesnak a čerstvo namleté čierne korenie potom dodajú špenátovým pokrmom tú správnu chuť. Mladé čerstvé lístky sa hodia surové na šalát.
Žihľava
U nás sa mladé lístky žihľavy používajú najmä do tradičných pokrmov, napríklad do veľkonočnej plnky. Žihľava je svojím zložením podobná špenátu, má približne rovnakú biologickú hodnotu. Žihľavu pridávame ako vňať do rozmanitých polievok, obohacujeme ňou praženicu, môžeme ju aj vyprážať a pridávať do šalátov a nátierok.