Šéfkuchár radí: Ako pripraviť krémovú polievku zo špargle

Rozoznávame tri druhy špargle: zelenú, bielu a fialovú. Ktorá je najjemnejšia?

14.05.2015 15:00
debata

Zelená špargľa je charakteristická jemnou štruktúrou, biela síce rýchlejšie drevnatie, ale v gastronómii je najviac cenená pre svoju chuť. O niečo menej obľúbená je fialová špargľa s najvýraznejšou chuťou. Kým bielu špargľu treba ošúpať, zelená a fialová sa môžu variť bez tejto úpravy. Najchutnejšie sú mladé a hrubé stonky. Mali by byť pevné, čisté, nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté.

Špargľa je v kuchyni doslova univerzálnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. Vychutnať si ju môžete ako dusenú, varenú, zapekanú alebo grilovanú. „Špargľa chutí výborne, ak ju necháte variť vo vriacej vode s citrónom len tridsať sekúnd. Zachová si tak svoje živiny a bude príjemne chrumkavá,“ opisuje šéfkuchár Michal Hečko.

Krémová polievka z bielej špargle

podľa šéfkuchára Michala Hečka zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure

Krémová polievka z bielej špargle. Foto: hotel Mercure
Krémová polievka z bielej špargle Krémová polievka z bielej špargle.

Potrebujete:

  • Biela špargľa 0,4 kg
  • Cibuľa 0,2 kg
  • Cesnak – 3 strúčiky
  • Zeleninový vývar na zaliatie
  • Soľ, Korenie
  • Cukor hnedý kryštál
  • Citrónová šťava
  • Smotana na šľahanie
  • Maslo
  • Zemiaky 0,2 kg

Ako na to?

Cibuľu orestujeme na masle do sklovita, pridáme pretlačený cesnak a nakrájané zemiaky. Poriadne skaramelizujeme a zalejeme vývarom, privedieme k varu, stiahneme teplotu a pomaly varíme, kým nebudú zemiaky mäkké. Potom pridáme nakrájanú špargľu (konce zrežeme) a chvíľku ešte povaríme. Všetko rozmixujeme do hladka, počas mixovania pridávame smotanu a nakoniec dokončíme kockou studeného masla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #polievka #špargľa

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...