Čriepky z klasickej slovenskej kuchyne

Slovensko má tiež svoje špeciality, ktoré inde na svete nenájdete.

08.05.2015 14:00
kapustnica, kapustová polievky, slovenská kuchyňa Foto:
Najvychýrenejšou slovenskou polievkou je kapustnica.
debata

Dostupné suroviny

Naša tradičná kuchyňa využívala suroviny dostupné v rôznych regiónoch. Severné, drsnejšie Slovensko malo v obľube údené mäso, zemiaky a kyslú kapustu, mlieko, strukoviny, huby, lesné plody, med, baraninu a jahňacinu. Na juhu sa viac konzumovalo mäso hovädzie, bravčové, obľúbené husacie, morčacie, kačacie a kapor, pokrmy z múky, cestovín a viac ovocia a zeleniny.

Polievky a prívarky

Hádam najvychýrenejšou slovenskou polievkou je kapustnica, tá bohatá – z kyslej kapusty, údeného mäsa, klobásy, sušených sliviek a húb. Obľúbená je však aj šošovicová alebo fazuľová polievka. Nezriedkavou súčasťou slovenskej kuchyne sú prívarky – karfiolový, hrachový či kapustový.

Oštiepok – naša pýcha

Našou pýchou je oštiepok – tradičný plnotučný údený parený syr žltohnedej farby a jemnej slanej chuti, ktorý má tvar elipsoidu a zdobí sa originálnou ornamentikou. Pochádza zo severu Slovenska. Jeho využitie je široké tak v teplej kuchyni na zapekanie či vyprážanie, ako aj v studenej kuchyni na rôzne syrové misy a šaláty.

Skvelé slovenské sladkosti

Medzi typické slovenské múčniky patria záviny (orechovník, makovník, tvarohovník), kysnuté buchty, štrúdľa a žemľovka. Vynechať nemôžeme známy skalický trdelník. Dezertom sú opekance alebo bobáľky – malé guľôčky z kysnutého cesta pečené v pekáči. Zo slaného pečiva treba spomenúť posúchy a oškvarkové pagáče.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trdelník #strukoviny #kapustnica #slovenské špecialty #klobásy #oštiepok

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...