Baranina na slovenskom stole

V súčasnej ponuke obchodov má baranie a jahňacie mäso minimálne zastúpenie, pritom Slovensko je salašnícka veľmoc a baranina a jahňacina bývali kedysi na slovenskom stole častejšie ako dnes.

07.05.2015 09:30
baranina, baranie mäso Foto:
Baranina patrí medzi najšťavnatejšie druhy mäsa.
debata

Príčinou môže byť nezvyčajná chuť baraniny, ale aj nedostatočné znalosti jej výživových a kulinárskych hodnôt. Je pravda, že jej príprava si vyžaduje viac pozornosti a znalostí.

Baranina a farba

Kvalitné baranie mäso je svetlotehlovo­červené alebo červené (menej hodnotné mäso má až hnedočervenú farbu), je pevné, jemne a krátko vláknité, mierne aromatické, charakteristickej vône a sladkastej chuti. Patrí medzi najšťavnatejšie druhy mäsa jatočných zvierat.

Baranina a korenie

Niekto vyčíta baranine jej osobitú vôňu, je to však predsudok, veď napríklad v mnohých krajinách je baranie mäso obľúbené práve pre túto arómu. Stačí si na ňu zvyknúť, a ak ju chceme potlačiť, použijeme bylinky či korenie – najmä majorán, pamajorán či tymian.

Baranina a cesnak

Najčastejším korením na potlačenie vône baranieho mäsa je starý dobrý cesnak, vďaka ktorému vo väčšine vydaných kuchárskych kníh, v ktorých je inak samotná príprava baranieho mäsa zastúpená len skúpo, baranie mäso na cesnaku takmer nikdy nechýba.

Baranina a marináda

Aby mäso rýchlejšie zmäklo, nakladá sa pred úpravou do marinády, ktorou je zvyčajne roztok vody s octom, ale aj kyslé mlieko. Kyseliny obsiahnuté v octe alebo v mlieku pomáhajú uvoľniť svalové vlákna. Do marinády obyčajne dávame prísady – cibuľu, korenie a zeleninu.

Baranina a tuk

Ak je baranie mäso uskladnené dlhší čas, je nutné pred samotnou úpravou odstrániť prebytočný tuk a blany a namočiť ho aspoň na 15 minút do horúcej vody, potom ho natrieť rozotreným cesnakom so soľou a nechať niekoľko hodín v chladnej miestnosti odležať.

Baranina a zrenie

Na kuchynskú úpravu používame mäso riadne vyzreté, pri ktorom je zaručená šťavnatosť, krehkosť, chuť a vôňa. Možnosti kuchynskej úpravy sú nepreberné, stačí zalistovať v receptoch našich predkov. Príprava si však vyžaduje zručnosť a znalosť rôznych spôsobov rezu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #jahňacina #baranina #baranie mäso #ochucovanie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...