Jar na vašom stole: Pripravte si rizoto s hráškom podľa šéfkuchára

02.05.2015 07:00
Rizoto so špargľou, jarným hráškom a sušenými...
Rizoto so špargľou, jarným hráškom a sušenými paradajkami. Autor:

Jarná sezóna v záhrade doslova láka k ochutnávaniu takých dobrôt ako je mladá cibuľka, šalát či jarný hrášok.

Či už ste si ich dopestovali sami, alebo zakúpili na neďalekom trhu, je tu viacero možností, ako tieto dobroty zaradiť do jedálnička a pripraviť z nich pravý „jarný“ obed!

Executive chef Michal Pažák.
Executive chef Michal Pažák. Autor: Bencik Culinary Group

Executive chef Bencik Culinary Group Michal Pažák odporúča pracovať aj so špargľou či napríklad medvedím cesnakom, ktorého sezóna ešte stále trvá. Upozorňuje na to, že tieto druhy zeleniny nielen chutia, ale sú aj veľmi prínosné pre zdravie.

My vám prinášame recept práve so špargľou a jarným hráškom, ktoré spolu súznia v chutnom rizote. Takže, nech sa páči, tu je slovensko-talianska jarná inšpirácia do kuchyne.

Rizoto so špargľou, sušenými paradajkami a hráškom

Na porciu pre 4 osoby potrebujete:

  • 400 gramov ryže Arborio alebo Carnaroli
  • 2 menšie cibule
  • 2 dcl bieleho vína
  • zeleninový vývar
  • jarný hrášok
  • sušené paradajky
  • špargľa
  • soľ
  • korenie
  • tymián

Postup:
Najprv si orestujeme cibuľku, pridáme ryžu a restujeme spolu s cibuľou, kým nie je ryža prehriata. Následne ju zalejeme bielym vínom. Najvhodnejšie je použiť suché víno spolu s vetvičkou tymiánu.

Do ryže pomaly dolievame vývar, celkom trikrát, kým nie je ryža aldente a vývar sa neodparí. Pred dokončením rizota pridáme na menšie kúsky nakrájanú špargľu a jarný hrášok (ani jednu zo surovín netreba dlho variť, mala by si zachovať chrumkavosť), všetko spolu zamiešame s maslom a parmezánom. Rizoto servírujeme spolu so sušenými paradajkami a hoblinkami parmezánu.

Dobrým trikom je, keď chceme dosiahnuť, aby rizoto malo krásnu zelenú farbu, že spolu s troškou vývaru pridáme aj špargľový krém alebo rozmixovanú špargľu (pyré).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #JAR #recept #hrášok #špargľa #rizoto #Michal Pažák
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku