Či už ste si ich dopestovali sami, alebo zakúpili na neďalekom trhu, je tu viacero možností, ako tieto dobroty zaradiť do jedálnička a pripraviť z nich pravý „jarný“ obed!

Executive chef Bencik Culinary Group Michal Pažák odporúča pracovať aj so špargľou či napríklad medvedím cesnakom, ktorého sezóna ešte stále trvá. Upozorňuje na to, že tieto druhy zeleniny nielen chutia, ale sú aj veľmi prínosné pre zdravie.
My vám prinášame recept práve so špargľou a jarným hráškom, ktoré spolu súznia v chutnom rizote. Takže, nech sa páči, tu je slovensko-talianska jarná inšpirácia do kuchyne.
Rizoto so špargľou, sušenými paradajkami a hráškom
Na porciu pre 4 osoby potrebujete:
- 400 gramov ryže Arborio alebo Carnaroli
- 2 menšie cibule
- 2 dcl bieleho vína
- zeleninový vývar
- jarný hrášok
- sušené paradajky
- špargľa
- soľ
- korenie
- tymián
Postup:
Najprv si orestujeme cibuľku, pridáme ryžu a restujeme spolu s cibuľou, kým nie je ryža prehriata. Následne ju zalejeme bielym vínom. Najvhodnejšie je použiť suché víno spolu s vetvičkou tymiánu.
Do ryže pomaly dolievame vývar, celkom trikrát, kým nie je ryža aldente a vývar sa neodparí. Pred dokončením rizota pridáme na menšie kúsky nakrájanú špargľu a jarný hrášok (ani jednu zo surovín netreba dlho variť, mala by si zachovať chrumkavosť), všetko spolu zamiešame s maslom a parmezánom. Rizoto servírujeme spolu so sušenými paradajkami a hoblinkami parmezánu.
Dobrým trikom je, keď chceme dosiahnuť, aby rizoto malo krásnu zelenú farbu, že spolu s troškou vývaru pridáme aj špargľový krém alebo rozmixovanú špargľu (pyré).