V obrúskoch i mrazničke
Čerstvo natrhané bylinky treba skladovať zabalené v obrúskoch a vložené do igelitových vreciek. Lepšie je však mať kvetináč s najobľúbenejšími bylinkami priamo v kuchyni na okne, k dispozícii sú vždy čerstvé. Bylinky je skvelé tiež zamraziť. Takto uskladňujeme len zdravé, dôkladne oprané, osušené a pokrájané bylinky.
Zelinky vo vrecúšku
Často bylinky nechávame v pokrmoch prevariť a potom ich vytiahneme, aby nekazili dojem na tanieroch. Týmto postupom je známe francúzske bouquet garni – vrecúško vložené do omáčok či dusených jedál, ktoré sa po uvarení vytiahne. Vo vrecku sú najmä vetvičky tymianu, petržlenovej vňate, bobkového listu či majoránu…
Tajomstvo dochucovania
Množstvo korenia, ktoré použijeme pri varení, je vždy závislé od individuálnej chuti kuchára, ale aj od typu a kvality korenia. Napríklad prenikavé, veľmi aromatické bylinky používame radšej striedmejšie ako bylinky s jemnejšou chuťou a vôňou. Čerstvé bylinky sú vždy lepšie, než bylinky sušené.
Provensalská aróma
Niektoré zmesi korenia preslávili určité regióny, v ktorých sa hojne používajú. Príkladom môže byť napríklad francúzske Provensalsko, kde vzniklo obľúbené provensalské korenie – zmes majoránu, estragónu, rozmarínu, feniklu, tymianu, borievky, levandule a bobkového listu.
Aký národ, také korenie
Európania majú rozmanité chute. Napríklad Angličania majú radi šalviu k bravčovine a mätovú omáčku k jahňacine. Taliani považujú bazalku za verného spoločníka rajčín, jahňacinu dochucujú rozmarínom. V Škandinávii je obľúbený kôpor k rybám. A Nemci majú v obľube saturejku na dochutenie bôbov a fazule.
Vonná limetka a kafírové listy
Čoraz populárnejšia kuchynská pochutina je limetka, z ktorej sa používa nastrúhaná kôra bohatá na aromatické oleje. Takzvané kafírové limetky majú tmavozelenú kôru s hrbolčekmi, sú výraznej vône a chuti. Z rastliny sa upotrebia aj kafírové listy, celé alebo zomleté, a to najmä do šalátov. V mrazničke vydržia dlho.
Majster koriander
Medzi obľúbené bylinky vo svete patrí bezpochyby v našich končinách trochu exotický koriander. Jeho výrazná a pikantná chuť dokáže vykúzliť dojem čerstvého pokrmu. Používa sa celá rastlina vrátane semien a koreňov, všetko sa opraží, rozomelie a potom sa zmes pridáva napríklad aj do karí pasty.
Vareškov tip: Majoránkové knedle
Najprv nakrájame osem rožkov na kocky. Pokropíme ich dvoma rozpustenými lyžicami masti, pridáme dve vajcia, majorán a premiešame. Potom zalejeme 250 ml vriaceho mlieka a vareškou vypracujeme cesto, z ktorého mokrými rukami tvarujeme gule trochu väčšie ako pingpongová loptička. Varíme v pare 4–5 minút.