Uskladnenie a použitie byliniek

Jedlo musí dobre vyzerať, chutiť, ale aj voňať. Bylinky a koreniny tieto vlastnosti podporia.

21.04.2015 07:00
bylinky, koreniny, dochucovanie Foto:
Čerstvé bylinky sú vždy lepšie, než bylinky sušené.
debata

V obrúskoch i mrazničke

Čerstvo natrhané bylinky treba skladovať zabalené v obrúskoch a vložené do igelitových vreciek. Lepšie je však mať kvetináč s najobľúbenejšími bylinkami priamo v kuchyni na okne, k dispozícii sú vždy čerstvé. Bylinky je skvelé tiež zamraziť. Takto uskladňujeme len zdravé, dôkladne oprané, osušené a pokrájané bylinky.

Zelinky vo vrecúšku

Často bylinky nechávame v pokrmoch prevariť a potom ich vytiahneme, aby nekazili dojem na tanieroch. Týmto postupom je známe francúzske bouquet garni – vrecúško vložené do omáčok či dusených jedál, ktoré sa po uvarení vytiahne. Vo vrecku sú najmä vetvičky tymianu, petržlenovej vňate, bobkového listu či majoránu…

Tajomstvo dochucovania

Množstvo korenia, ktoré použijeme pri varení, je vždy závislé od individuálnej chuti kuchára, ale aj od typu a kvality korenia. Napríklad prenikavé, veľmi aromatické bylinky používame radšej striedmejšie ako bylinky s jemnejšou chuťou a vôňou. Čerstvé bylinky sú vždy lepšie, než bylinky sušené.

Provensalská aróma

Niektoré zmesi korenia preslávili určité regióny, v ktorých sa hojne používajú. Príkladom môže byť napríklad francúzske Provensalsko, kde vzniklo obľúbené provensalské korenie – zmes majoránu, estragónu, rozmarínu, feniklu, tymianu, borievky, levandule a bobkového listu.

Aký národ, také korenie

Európania majú rozmanité chute. Napríklad Angličania majú radi šalviu k bravčovine a mätovú omáčku k jahňacine. Taliani považujú bazalku za verného spoločníka rajčín, jahňacinu dochucujú rozmarínom. V Škandinávii je obľúbený kôpor k rybám. A Nemci majú v obľube saturejku na dochutenie bôbov a fazule.

Vonná limetka a kafírové listy

Čoraz populárnejšia kuchynská pochutina je limetka, z ktorej sa používa nastrúhaná kôra bohatá na aromatické oleje. Takzvané kafírové limetky majú tmavozelenú kôru s hrbolčekmi, sú výraznej vône a chuti. Z rastliny sa upotrebia aj kafírové listy, celé alebo zomleté, a to najmä do šalátov. V mrazničke vydržia dlho.

Majster koriander

Medzi obľúbené bylinky vo svete patrí bezpochyby v našich končinách trochu exotický koriander. Jeho výrazná a pikantná chuť dokáže vykúzliť dojem čerstvého pokrmu. Používa sa celá rastlina vrátane semien a koreňov, všetko sa opraží, rozomelie a potom sa zmes pridáva napríklad aj do karí pasty.

Vareškov tip: Majoránkové knedle

Najprv nakrájame osem rožkov na kocky. Pokropíme ich dvoma rozpustenými lyžicami masti, pridáme dve vajcia, majorán a premiešame. Potom zalejeme 250 ml vriaceho mlieka a vareškou vypracujeme cesto, z ktorého mokrými rukami tvarujeme gule trochu väčšie ako pingpongová loptička. Varíme v pare 4–5 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bylinky #koreniny #dochucovanie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...