Sprievodca prípravou morčacích pochúťok

Príprava morky je variabilná - možno ju variť, piecť, dusiť aj vyprážať. Dá sa pripravovať vcelku, ale aj rozdelená na porcie.

18.04.2015 14:00
morčacie mäso, morka Foto:
Voľná dutina v morke umožní prúdenie vzduchu a mäso sa prepečie rovnomerne.
debata

Niekedy sa domácim kulinárom „podarí“ upiecť morku alebo moriaka vcelku tak, že výsledkom je napríklad vysušené mäso alebo, naopak, mäso nedopečené. Tu je niekoľko rád, ako sa tomu vyhnúť.

Osušenie morky

Pred samotnou prípravou treba morku dôkladne vysušiť zvnútra aj zvonku papierovými kuchynskými obrúskami, pričom netreba zabudnúť na záhyby v kĺboch. Po tejto predpríprave treba dať morku nezakrytú odležať cez noc do chladničky.

Morku okoreniť

Bylinky, koreniny aj šťavu z citróna treba dôkladne votrieť do morčacej kože. Do jej dutiny treba potom vložiť dobre umyté polovice citróna, nezaškodí ani jeden či dva strúčiky cesnaku a čerstvé bylinky. Vnútri morky však musí zostať voľný priestor.

Potrieť tukom

Keď je morka odležaná a okorenená zvonku i zvnútra, treba ju potrieť olivovým olejom, najvhodnejší je panenský olej. Ak ho akurát nemáme k dispozícii, môžeme použiť repkový, slnečnicový alebo iný rastlinný olej. Poslúžia takmer rovnako.

Nasolenie morky

Pri väčšej morke alebo moriakovi v žiadnom prípade nesmieme šetriť soľou, pretože tá sa pri podlievaní počas pečenia zvykne zmývať a výsledok je neslaný. Soľou treba natrieť morku nielen zvonku, ale aj zvnútra, rovnako ako koreninami.

Vystuženie dutiny

Dôležité je zabezpečiť kolíkom, aby sa dutina nestiahla. Voľný otvor umožní prúdenie vzduchu, skráti sa čas tepelnej úpravy a mäso sa prepečie rovnomerne. Je vhodné do najhrubšej časti stehien zapichnúť kovovú ihlu kvôli lepšiemu prepečeniu.

Postup pečenia

Pri pečení postupujeme takto: Najskôr sa morka pečie 20 minút vo vyhriatej rúre pri 220 °C, potom sa teplota zníži na 180 °C a mäso sa postupne dopeká. Podľa dlhodobých skúseností treba počítať s 12–13 minútami na každých 0,5 kg hmotnosti.

Varené i pečené

Morčacie mäso bez kože, či už varené, alebo pečené, sa môže stať vhodnou súčasťou racionálnych, diabetických či redukčných pokrmov. Pred prípravou nemusíme toto mäso naklepávať tĺčikom, stačí, keď použijeme ruku zaťatú v päsť. Aby bolo šťavnatejšie, môžeme mäso pred pečením naložiť do marinády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #príprava mäsa #morčacie mäso #morka

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...