Cesto štrúdle musí byť tenké, aby sa cezeň dalo čítať + recept

Poďme na kávu do Viedne! Ak ste natoľko spontánna, môžete sa tam vybrať, hoci aj teraz.

06.04.2015 17:00
Strudel Show, štrúdľa Foto:
Štrúdľa. Čaká na to, že si na nej pochutnáte.
debata

Cesta z Bratislavy do Viedne trvá hodinu a do večera kopec času na prežitie nezabudnuteľných zážitkov. K tej káve si môžete dať aj štrúdľu. Od 11–16 hodiny vám ju naživo pripravia v kaviarni Café Residenz, ktorý sa nachádza na nádvorí zámku Schönbrunn. A navyše vás naučia, ako na to. Inštrukcie sú v dvoch jazykoch, okrem nemčiny aj v angličtine, no keďže je recept ľahký, stačí sa prizerať.

Ideme na to. Foto: Dana Závadová
Strudel Show, štrúdľa Ideme na to.

Podobne ako pizzu, aj štrúdľu v minulosti jedla chudoba. Recept je totiž jednoduchý. Ingrediencie sú lacné, príprava rýchla a nenáročná. Tradičný recept štrúdle má viac ako 300 rokov a pochádza z Turecka, odkiaľ sa cez Maďarsko dostal až do Viedne. Pozostáva z dvoch častí, z plnky a z cesta. Štrúdľu si podľa originálneho viedenského receptu môžete pripraviť aj doma. Ako na to?

Stôl si radšej dopredu rezervujte.
Ideme na to.
+7Cesto musí byť tenké. Veľmi tenké...

Recept:

Štrúdľové cesto: 250 gramov hladkej múky, 2 g soli, 1 vajíčko, 100 g vlažnej vody, 20 g oleja. Všetky prísady zmiešame rukami a vyformujeme na hladké cesto. Z toho vytvarujeme gule, ktoré potrieme olejom. Necháme ich 20–30 minút odležať. Cesto neskôr vyvaľkáme na pomúčenom obruse (utierke) a potrieme maslom.

Posýpka: 100 g strúhanky, 50 g masla. Maslo roztopíme na panvici , pridáme strúhanku. Opečieme dozlata.

Škoricový cukor: 140 g kryštáľového cukru premiešame s 10 g škorice.

Plnka: 150 g maslovej mrveničky, 150 g škoricového cukru, 170 g hrozienok, 10 g citrónovej šťavy, kilo nakrájaných kyslých jabĺk a dve lyžice rumu. Ingrediencie dôkladne premiešame.

Príprava: Plnku rozložíme na cesto bohato, nešetríme ňou! A potom, pomocou obrusu či utierky, opatrne zrolujeme do závinu. Z rožkov urobíme uzlíky. Štrúdľu položíme na maslom vymastený plech a dozlata pečieme pri teplote cca. 190 °C, 20 minút. O tom, že je štrúdľa „fertig“, dá o sebe určite vedieť. Vaša kuchyňa bude celá voňavá. Vy sa však nikam neponáhľajte a polhodinu po dopečení sa jej pre istotu nedotýkajte. A ešte jeden tip priamo zo Schönbrunnu: Po upečení štrúdľu hneď potrite horúcim maslom. Mňam! Hody sa môžu začať…

Rožky nikdy nerežte, radí odborníčka. Foto: Dana Závadová
Strudel Show, štrúdľa Rožky nikdy nerežte, radí odborníčka.

Viedenská Strudel Show samozrejme prebieha veľkolepejšie. Keďže chutných štrúdiel pečú denne niekoľko, k dispozícii majú stroje, ktoré prácu očividne uľahčia. Skúsená pekárka, ktorej prejde denne rukami niekoľko rakúskych jablkových štanglí, radí jablká nevariť a citrón použiť kvôli oxidácii, aby ovocie nezhnedlo a zachovalo si čerstvosť.

Ak chcete doma podľa jej prednášky „roztancovať“ cesto na rukách, odložte si najskôr zo všetkých prstov prstene a inú dekoráciu, aby neostalo deravé. A potom ho roztočte. Pozor! Nepoužívajú sa prsty, ale päste. Cesto sa pod vašimi rukami začne pekne naťahovať, ak si to chcete uľahčiť, nezdráhajte sa použiť aj lakte. Keď bude rozmerné a tenké, až nadobudnete pocit, že viac to snáď nejde, uložte ho na stôl. Či je tenké dostatočne, dá sa ľahko overiť. Podložte podeň noviny a čítajte. Ak to ide, cesto máte ukážkové, presne podľa tradičného viedenského receptu. Presne na takejto jablkovej štrúdli z takéhoto tenkého cesta si denne pochutnával aj rakúsky cisár Franz Josef.

Skúste si to doma, no pripravte sa na to, že... Foto: Dana Závadová
Strudel Show, štrúdľa Skúste si to doma, no pripravte sa na to, že kuchyňu budete musieť upratovať.

Nech sa páči! Ak sa jablkovej štrúdle v blízkej budúcnosi objete (ak je to vôbec možné), vymyslite si aj iné varianty. Cesto už pripraviť viete. Teraz je na vás, čím ho nabudúce naplníte. Čo máte radi? Budú to ryby? Mäso? Syr? Chutná štrúdľa môže byť aj slaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #Jablká #cesto #štrúdľa #maslo #päste #originálny recept #strúhanka

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...