Prídavok zeleniny a húb
Po rýchlom opečení mäsa teplotu znížime a k mäsu môžeme v tej chvíli pridať ďalšie suroviny – zeleninu, huby či údeninu. Minútky sa nemajú tepelne upravovať príliš dlho, aby neboli príliš suché a platí staré pravidlo, že mäso obraciame bez pichania vidličkou alebo nožom, aby vnútri zostalo čo najviac šťavy.
Šťavnatá omáčka
Z vypečenej šťavy môžeme k minútkam pripraviť aj omáčku. Okrem zahustenia pomocou škrobovej múčky alebo hladkej múky vymiešanej s kúskom masla, môžeme šťavu dochutiť najrôznejším korením a bylinkami, sójovou alebo worcesterskou omáčkou, vínom, tvrdým alkoholom či smotanou.
Plátky alebo rezančeky
Ak máme viac času, kvalitné druhy mäsa môžeme pred prípravou marinovať a potom ich tepelne upravujeme ľahko a rýchlo na panvici. Ako minútky pripravujeme najrôznejšie mäsové plátky, medailóniky, rezne, bifteky, steaky, ale aj pečeň a mäso nakrájané na rezance. Mäso musí byť kvalitné a dobre opracované.
Pasírovanie mäsa
Ak sme sa rozhodli, že si pripravíme rýchle jedlo z mletého mäsa, treba vedieť, že často ešte obsahuje zvyšky chrupaviek, blán, kože alebo kostí. Aby sme ich odstránili, prepasírujeme mäso cez jemné sito. Najlepšie sa na to hodí nízke rámové sito. Na samotné pasírovanie sa môže použiť stierka na cesto.
Krájať premrznuté
Mäso na drobné rezančeky sa lepšie krája, keď je mierne premrznuté. Aby nepustilo šťavu, je dobré obaliť rezančeky v škrobovej múčke. Pri samotnej tepelnej úprave dávame pozor, aby sa tuk neprehrial na príliš vysokú teplotu. Maslu sa radšej vyhnime, pri vyššej teplote sa prepaľuje.
Naolejovať rošt
Keď pripravujeme minútky na grile, mäso, najčastejšie to býva mäso rybie, sa často prichytí na rozpálenú mriežku grilu a potom sa veľmi zle obracia. Preto rošt pred grilovaním potrieme olejom, a až keď je gril riadne rozpálený, položíme na rošt mäso. Zaručene sa neprichytí a bude sa aj lepšie obracať.
Použiť tlakový hrniec
Ak chceme mať zeleninu bleskovo hotovú, na jej úpravu môžeme použiť tlakový hrniec. Tým ušetríme svoj čas a až o dve tretiny znížime spotrebu elektrického prúdu či plynu. Zelenina (ale aj mäso) rýchlejšie zmäkne a je aj šťavnatá, môžeme do nej pridať trochu alkoholu.
Vareškov tip: Jelenia cárska delikatesa
Najprv nakrájame 300 g jelenieho stehna na rezance, osolíme a okoreníme, pridáme nakrájané sterilizované uhorky, kapiu, cibuľu, sterilizovaný hrášok a všetko premiešame. Potom pridáme podľa chuti čili omáčku, soľ a čierne korenie a všetko urestujeme na oleji. Krátko pred dokončením prilejeme rum.