Malá encyklopédia mäsitých minútok

Dnešná uponáhľaná doba neraz zasahuje aj do gastronómie a v domácnostiach často nie je čas na prípravu receptov s postupmi, ktoré zaberú hodinu aj viac.

04.04.2015 14:00
minútky Foto:
Bravčová panenka v lieskových orechoch, Chateau Mignon, Dubnica nad Váhom.
debata

A tak pred nami vyvstane výzva, ktorá otestuje našu kreativitu pri kuchtení rýchlych jedál. Mnohí ľudia dávajú prednosť minútkam z mäsa, preto nezaškodí prečítať si niečo o postupe ich prípravy.

Správne mäso

Na prípravu chutných minútok je vhodné použiť mäso mladých kusov zvierat, ktoré by malo byť dostatočne odležané – to platí najmä pri hovädzom mäse alebo divine. Ideálnym mäsom na rýchle pečenie je vykostené stehno, vykostené karé a hruď alebo hydinové prsia.

Správne krájanie

Mäso na pečenie a vyprážanie krájame vždy cez vlákna, pred jeho rozdelením na porcie ho zbavíme prípadného tuku a starostlivo odblaníme, mäso na minútky by blany vôbec nemalo obsahovať, pretože pri opekaní sa blany zrazia, a tým sa zároveň „stiahne“ aj mäso.

Správny obal

Mäso na minútky nikdy vopred nenamáčame vo vode. Ak sme sa rozhodli nevyprážať ho v klasickom trojobale, je dobré plátky mäsa krátko pred opekaním obaliť v múke – vhodná je najmä hladká múka alebo aj kombinácia hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1.

Správne korenie

Mäso na minútky koreníme jemne, aby sme to s koreninami „neprehnali“. Chuť mäsa treba korením zvýrazniť, nie prekryť. Vhodné je okrem tradičného čierneho korenia použiť rôzne druhy byliniek a ak chceme zjemniť chuť mäsa, potrieme hotové plátky rozpusteným maslom.

Správny tuk

Ak chceme pri opekaní a vyprážaní plátkov mäsa dosiahnuť ozajstnú kvalitu, tuk po vyprážaní každej várky na panvici vymeníme, prípadne panvicu vyčistíme od prepálených kúskov. Ak robíme v mäse kapsu, treba každé vrecko prepichnúť, aby mohla šťava pri pečení vytiecť.

Správne pečenie

Lepšiu chuť získa mäso tým, že ho najprv prudko opečieme na tuku alebo v oleji, nech sa „zatiahne“, a nakoniec ho dosmažíme v bravčovej masti, ktorá je podľa posledných zistení odborníkov veľmi vhodná na smaženie, nemení totiž svoje zloženie pri vysokej teplote.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minútky #rýchle varenie #rýchle recepty

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...