Veľkonočné menu podľa šéfkuchára: Pripravte šibačom tri delikatesy!

A je to tu znova. Veľkonočné sviatky otestujú vaše kuchárske umenie, ale určite aj originalitu a trpezlivosť.

31.03.2015 07:00
debata

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Vo väčšine domácností sa siaha po tradičných pokrmoch, ktoré sa opakujú rok čo rok.

Šéfkuchár Dominik Mačák. Foto: Bokovka
Šéfkuchár Dominik Mačák. Šéfkuchár Dominik Mačák.

Nájdu sa však aj také gazdinky (či gazdovia), ktorí chcú vyskúšať niečo iné ako údené mäso a zemiakový šalát. Nasledujúce tri recepty, ktoré pripravil šéfkuchár reštaurácie a pivárne Bokovka Dominik Mačák, sú síce trochu menej tradičné, ale rozhodne im nechýba „veľkonočný“ nádych.

Odborník pritom zdôrazňuje najdôležitejšie odporúčanie pre všetkých domácich kuchárov, či už budú pripravovať niektorý z jeho receptov, alebo tradičnú rodinnú pochúťku. „V každej rodine sa dedí nejaký recept na prípravu tradičných jedál, ktoré sa varili už niekoľko generácií. Nie je potrebné zbytočne tieto jedlá predimenzovať, ako to v poslednom čase vídam v niektorých reštauráciach. Stačí jedlo navariť poctivo, z kvalitných a čerstvých surovín,“ odkazuje.

Niečo na zobnutie: Králičia paštéta

zväčšiť Králičia paštéta Foto: Bokovka
Králičia paštéta Králičia paštéta

Potrebujete:
- 30 gramov cibule
- 30 gramov jablka
- 200 gramov králičieho mäsa
- 200 gramov králičích pečienok
- 3 PL (polievkové lyžice) masla
- 2 PL porto ruby
- soľ
- korenie

Postup:
Nakrájané mäso orestujeme spolu s cibuľou a pomelieme na mlynčeku. Polovicu králičích pečienok nakrájame na kocky a krátko orestujeme s jablkom na masti, tak aby boli vo vnútri surové. Následne vymixujeme. Pridáme k druhej polovici pečienok, ktoré sme vymixovali surové. Zmiešame všetky tri hmoty spolu, dochutíme redukciou z portského vína, soľou a korením. Zmes vložíme do ohňu vzdornej misy a vo vodnom kúpeli pečieme pri teplote 80 °C zhruba 40 minút. Po vychladnutí nalejeme na vrch rozpustenú masť.
Pozn.: Dávky môžeme znásobiť – vzhľadom na to, koľko šibačov či návštevníkov k veľkonočnému stolu očakávame.

Hlavné jedlo: Šólet s kačacími stehnami

zväčšiť Šolét s kačacími stehnami. Foto: Bokovka
Šolét s kačacími stehnami. Šolét s kačacími stehnami.

Potrebujete:
- 200 gramov hrachu (suchý)
- 200 gramov šošovice
- 200 gramov jačmenných krúp
- kačacie stehná
- husacia masť
- čerstvý majorán
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- tymián čerstvý

Postup:
Hrach, krúpy a šošovicu uvaríme každé samostatne. Po uvarení zmiešame, dochutíme cesnakom, soľou a korením. Z kačacích stehien, ktoré sme 24 hodín marinovali, si pripravíme konfit.
Najprv teda stehná umyjeme, osušíme, nasolíme a okoreníme čerstvým mletým korením a pridáme čerstvý tymián. Takto necháme cez noc marinovať. V deň prípravy kačacie stehná uložíme na vyšší plech a zalejeme roztopenou masťou tak aby boli ponorené, pridáme strúčik cesnaku a dáme do rúry piecť pri teplote 90 stupňov na zhruba 4–5 hodín podľa veľkosti stehien. Na rozpustenom masle krátko orestujeme strukoviny, pridáme čerstvý majorán a tymián, zmes vysypeme na pekáč ulozíme naň kačacie stehno a dáme ešte dodatočne zapiecť.

Dezert: Perky

zväčšiť Perky plnené slivkovým lekvárom. Foto: Bokovka
Perky plnené slivkovým lekvárom. Perky plnené slivkovým lekvárom.

Potrebujete:
- 700g zemiakov
- 200g polohrubej múky
- 2 vajcia
- soľ
- slivkový lekvár

Postup:
Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť a zomelieme ich na mäsovom mlynčeku. Pridáme múku, vajce a soľ podľa chuti. Vypracujeme tuhšie cesto, rozvaľkáme a vykrajujeme krúžky, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Konce cesta spojíme a hotové perky varíme vo vode pokiaľ nevyplávajú. Podávame s ľubovoľnou posýpkou (mak, orechy, strúhanka) preliate maslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #Veľká noc #veľkonočné menu #Bokovka #Králičia paštéta #Perky #Šólet

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....