Koncovka gulášovej abecedy: zahustenie

Finálnou fázou prípravy gulášov býva ich zahustenie.

21.03.2015 10:20
Papriková zápražka sa pripravuje podobne ako... Foto:
Papriková zápražka sa pripravuje podobne ako cibuľová.
debata (1)

Napriek tomu, že praotec všetkých gulášov – maďarský kotlíkový – sa podľa pôvodnej receptúry zahusťovať nemá. Ide v podstate o gulášovú polievku. V našich končinách sa väčšinou zahustenie uplatňuje, a tak ako existuje veľké množstvo receptov na guláš, tak aj kulinári používajú rozličné spôsoby zahustenia. Majú na výber.

Tmavá zápražka

Hladkú múku pražíme najskôr bez tuku, potom tuk pridáme a za stáleho miešania prípravu dokončíme. Zápražku potom primiešame do guláša. Tepelná úprava je najdlhšia, o niečo dlhšia ako príprava klasickej svetlej zápražky do omáčok.

Cibuľová zápražka

Príprava cibuľovej zápražky je ľahká: Najemno nakrájanú cibuľu opražíme na rozohriatom tuku, zasypeme ju múkou a miešame, kým zápražka nemá zlatohnedú farbu. Tento postup sa používa najmä na zahustenie gulášov s výraznejšou chuťou.

Papriková zápražka

Pripravuje sa podobne ako cibuľová, používa sa však viac tuku a do hotovej zápražky sa pred zaliatím a zriedením primieša sladká alebo pálivá mletá paprika. Papriku nesmieme v žiadnom prípade smažiť, pretože by mohla ľahko zhorknúť.

Zahustenie chlebom

Nezriedka sa na zahustenie guláša používa starý chlieb. Najprv treba chlieb zbaviť kôrky a zvyšok nakrájať na kocky alebo najemno nastrúhať. Potom chlieb pridáme do guláša a zvoľna varíme, až kým sa nerozpustí, a tým guláš zhustne.

Zahustenie zemiakmi

Ďalší zo spôsobov zahustenia je použitie zemiaka. Existujú dva základné postupy. Buď do guláša nastrúhame surový zemiak, škrob zahustí omáčku a zemiak sa v guláši po povarení úplne rozpustí. Alebo použijeme vopred uvarený zemiak.

Zahustenie škrobom

Menej rozšírené je zahustenie pomocou kukuričného či zemiakového škrobu. Použiť možno aj nesladený perník. Buď si pripravíme vlastný perník, alebo si ho kúpime v obchode. Tento spôsob zahustenie guláša však mierne zmení jeho chuť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #guláš #zahustenie #zápražka

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...