Vlastnosti a použitie strukovín

Nezatracujme strukoviny. Nadúvanie z nich sa dá obmedziť.

09.03.2015 13:00
strukoviny, šošovica, bielkoviny Foto:
Červená šošovica sa pripravuje veľmi rýchlo.
debata

Zbrane proti nadúvaniu

Okrem pozitívnych účinkov má fazuľa aj „nežiaduce“ účinky. Jednou z nich je notoricky známa plynatosť. Zbaviť sa jej možno klasicky tak, že fazuľu namočíme aspoň na päť hodín a varíme ju v čerstvej vode. Ešte jeden recept – treba ju často jesť. Čím viac jej konzumujeme, tým lepšie ju náš organizmus trávi.

Červená dobrota

Červená šošovica sa dá pripraviť veľmi rýchlo, je vhodná najmä do polievok a rôznych pikantných predkrmov alebo ako príloha. Je dosť ťažké vyhnúť sa tomu, aby z nej pri varení nevznikla kaša. Kašovitá štruktúra však nie je na škodu, hoci esteticky možno nie je taká lákavá.

Príprava bez soli

Strukoviny vždy varíme bez soli, pri osolení sa doba ich varenia predĺži na trojnásobok a spotrebujeme tak oveľa viac elektriny alebo plynu. Navyše, ak strukoviny varíme v osolenej vode, mohlo by sa stať, že nezmäknú vôbec. Šošovicu, hrach či fazuľu preto solíme až po uvarení.

Vhodné koreniny

Keď varíme strukoviny a sú už dostatočne mäkké, precedíme ich a necháme na sitku chvíľu odkvapkať. Lepšiu stráviteľnosť dosiahneme, keď strukoviny rozmixujeme, zomelieme či prepasírujeme. Vhodné je pri varení použiť obľúbené korenie – ligurček, majorán, rascu či saturejku.

Vareškov tip: Naklíčený hrach s oškvarkami

Tristo gramov hrachu namočíme a necháme aspoň 24 hodín stáť v teplej miestnosti. Potom vodu zlejeme, napučaný hrach rozprestrieme na tácku a necháme naklíčiť. Potom ho zľahka opražíme, premiešame so 4 lyžicami masti s oškvarkami, osolíme, okoreníme a ochutíme prelisovaným cesnakom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #vláknina #bielkoviny #strukoviny

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...