Strukoviny sú užitočné potraviny

Naši predkovia pripravovali chutné jedlá zo strukovín oveľa častejšie ako dnešní slovenskí kulinári, a robili dobre.

08.03.2015 14:00
strukoviny, bielkoviny, výživa Foto:
Strukoviny sú dôležitým zdrojom vlákniny a bielkovín.
debata

Strukoviny sú bohaté na živiny, najmä na vlákninu a bielkoviny, hoci ich nevýhodou je často zveličované nadúvanie. Strukoviny sú významnou zložkou vegetariánskych jedál a ich použitie je bežné vo svetovej kuchyni, napríklad v Indii, Číne či Mexiku.

Fazuľa

Pravdepodobne najznámejšia strukovina. Fazuľa sa dnes pestuje v celom tropickom, subtropickom a miernom pásme. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, vitamínu B, draslíka a nízke percento tukov. Varí sa dlhšie ako iné strukoviny, ale po namočení cez noc zmäkne a jej varenie môžeme výrazne skrátiť použitím tlakového hrnca.

Šošovica

Šošovica bola jednou z prvých poľnohospodárskych plodín. Predáva sa celá, lúpaná aj polená a možno ju konzumovať varenú, ale aj naklíčenú, varí sa 10 až 45 minút, niektoré druhy nie je potrebné pred varením namáčať. Obsahuje veľa vlákniny a bielkovín.

Hrach

Hrach pochádza z oblasti Stredomoria a Blízkeho východu, dnes sa pestuje najmä v celom miernom podnebnom páse aj v chladnejších horských oblastiach trópov. Obsahuje veľa škrobov, rozpustnej i nerozpustnej vlákniny a napríklad aj antioxidant luteín.

Sója

Sója je dosť kontroverzná potravina, diskutabilné je používanie geneticky modifikovanej sóje, ktorej pestovanie nie je v Európskej únii povolené. Zdraviu prospešná je v takzvanej fermentovanej podobe, obsahuje veľa bielkovín, probiotík a vitamínu K2.

Cícer

Cícer začali ľudia pestovať už pred 7 500 rokmi na Strednom východe. Bol jednou z prvých poľnohospodárskych plodín v tejto oblasti. Z cícera sa melie aj múka, v Indii zvaná besan. Cícer obsahuje najmä škrob, nerozpustnú i rozpustnú vlákninu, jednoduché cukry a veľa bielkovín. Jeho významnou zložkou sú farbivá – karotenoidy.

Arašidy

Arašidy, čiže búrske oriešky, nie sú napriek svojmu názvu a použitiu orechmi, ale strukovinou. Rastliny podzemnice olejnej pochádzajú z údolia rieky Paraguaj. Obsahujú sacharidy, bielkoviny, veľa tuku či vitamín E. Vyrába sa z nich napríklad arašidové maslo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #vláknina #bielkoviny #strukoviny #nadúvanie

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...