Podoby maku a medu

Mak aj med majú vysokú výživovú hodnotu, preto by nemali chýbať v našej strave.

06.03.2015 11:00
mak, med Foto:
Jemná maková aróma má upokojujúci účinok na ľudskú psychiku.
debata (1)

Mak je zdrojom sily

Mak je jednou z najzdravších potravín sveta. Už antickí atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality. Mak je obrovský zdroj bielkovín, ale aj vápnika. Jemná maková aróma má výrazný, upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach aj duševnej nerovnováhe.

Pozor na morfín

Morfín, ktorý je dôležitou súčasťou maku, tlmí dráždivosť dýchacieho centra. Vo vysokých dávkach môže dôjsť k zástave dychu. Injekcia morfia vyvolá vyrovnanú, pokojnú eufóriu. Vo vysokých dávkach pôsobí hypnoticky a dýchacie centrum ochrnie.

Podoby medu

Med je zdraviu prospešná potravina prírodného charakteru. Okrem cukrov obsahuje minerálne látky, vitamíny, aromatické látky, takisto bielkoviny a tuky. Podľa pôvodu miesta a času zberu poznáme med kvetový a lesný. Je ľahko stráviteľný vďaka vysokému obsahu hroznového i ovocného cukru.

Kryštalizácia neprekáža

Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu. Skryštalizovaný produkt si uchováva všetky svoje vlastnosti a cenné látky. Kryštalizovaný med môžeme zohrievať, musíme však byť opatrní. Zahrievame ho v otvorenom pohári vo vodnom kúpeli teplom maximálne 45 °C. Pri prehriatí medu (teplota nad 50 °C) sa ničia niektoré hodnotné látky.

Makové rezy s jablkami

Potrebujeme:
5 vajec, 400 g práškového cukru, 200 ml oleja, 300 g polohrubej múky, prášok do pečiva, 150 g mletého maku, 150 ml vody, 700 g jabĺk, okrem toho: vanilkový pudingový prášok, 0,5 l mlieka, 1 PL cukru, kúsok masla, kokos
Postup:
1. Najprv nachystáme plátky jabĺk. Plech 30×40 cm s papierom na pečenie potrieme olejom, posypeme strúhankou a pokryjeme plátkami jabĺk.
2. Z bielkov ušľaháme sneh. Zo žĺtkov a 250 g cukru vyšľaháme penu, pridávame olej a preosiatu múku s práškom, ručne vmiešame sneh. Z cesta odoberieme asi tretinu, zmiešame s makom, zvyškom cukru a podľa potreby zriedime vodou alebo mliekom.
3. Makové cesto natrieme na jabĺčka, na to natrieme zvyšok odloženého cesta a pečieme pri 180 °C asi 35 minút. Potom uvaríme puding, rozmiešame v ňom kúsok masla, vychladnutý múčnik polejeme a posypeme kokosom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #med #mak

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...