Tradičné náplne do koláčov a buchiet

Naše staré mamy často piekli dobroty z kysnutého cesta, či už koláče, alebo buchty, ktoré pripravovali tradične z kvásku, ten zmiešali s múkou, cukrom, rozpusteným maslom a vajcami.

28.02.2015 12:00
koláč, plnka, tvaroh, lekvár, mak Foto:
Do koláčov môžete dať tradičnú náplň, alebo si nejakú pokojne vymyslieť.
debata (1)

A vykysnuté cesto potom plnili rozličnými skvelými plnkami, najmä z bežne dostupných surovín.

Maková plnka

  • 150 g mletého maku
  • mlieko podľa potreby
  • 80 g cukru
  • 20 g tukuštipka škorice
  • citrónová kôra

Mletý mak zalejeme mliekom, pridáme cukor a tuk, podľa potreby môžeme doplniť ešte troškou vody a za stáleho miešania podusíme, až kým plnka nezhustne. Potom ju okoreníme a môžeme ochutiť troškou rumu alebo marmelády.

Orechová plnka

  • 250 g mletých orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 150 g nastrúhaných piškót hrozienka

Do kastrólika nalejeme mlieko, pridáme orechy a cukor a za stáleho miešania krátko povaríme, pridáme piškóty, hrozienka, spracujeme náplň, necháme vychladiť. Ak sa náplň rozpadá, pridáme mlieko, ak je riedka pridáme piškóty.

Tvarohová plnka

  • 250 g tvarohu
  • 60 g práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • 1 PL rumu
  • 2 PL hrozienok
  • vajce

Tvaroh vymiešame so žĺtkom, s práškovým a vanilkovým cukrom. Ochutíme rumom, pridáme hrozienka a nakoniec zľahka vmiešame sneh ušľahaný z bielkov. Tvarohová náplň sa používa do kysnutých buchiet, koláčov či tvarohových rezov.

Jablková plnka

  • 1 kg jabĺk
  • 200 g cukru
  • 150 g orechov
  • hrozienka
  • vrecko škoricového cukru
  • 1 kl mletej škorice

Jablká nastrúhame nahrubo, vytlačíme z nich šťavu, pridáme cukor, nasekané orechy, hrsť hrozienok, škoricový cukor, lyžičku mletej škorice. Ak sú jablká priveľmi šťavnaté, môžeme pridať podľa potreby najemno nastrúhané piškóty.

Kakaová plnka

  • 100 g kakaového prášku
  • krupicový cukor podľa chuti
  • maslo, rastlinný tuk alebo bravčová masť podľa potreby

Maslo, tuk alebo bravčovú masť rozohrejeme na platni a prikvapkávame do sypkej zmesi pripravenej z kakaového prášku a cukru. Vidličkou miešame dovtedy, kým nevznikne požadovaná tuhá zmes, ktorou potom plníme koláče či závin.

Lekvárová plnka

  • 150 g slivkového lekváru
  • trochu vody
  • asi 50 g cukru
  • citrónová kôra
  • vanilka alebo škorica
  • rum

Dostatočne hustý lekvár rozvaríme s troškou vody, ochutíme ho podľa potreby cukrom, okoreníme vanilkou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Do hotovej plnky môžeme ešte pridať lyžicu rumu alebo namiesto vanilky prisypeme škoricu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koláče #buchty #plnka

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...