A vykysnuté cesto potom plnili rozličnými skvelými plnkami, najmä z bežne dostupných surovín.
Maková plnka
- 150 g mletého maku
- mlieko podľa potreby
- 80 g cukru
- 20 g tukuštipka škorice
- citrónová kôra
Mletý mak zalejeme mliekom, pridáme cukor a tuk, podľa potreby môžeme doplniť ešte troškou vody a za stáleho miešania podusíme, až kým plnka nezhustne. Potom ju okoreníme a môžeme ochutiť troškou rumu alebo marmelády.
Orechová plnka
- 250 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 150 g nastrúhaných piškót hrozienka
Do kastrólika nalejeme mlieko, pridáme orechy a cukor a za stáleho miešania krátko povaríme, pridáme piškóty, hrozienka, spracujeme náplň, necháme vychladiť. Ak sa náplň rozpadá, pridáme mlieko, ak je riedka pridáme piškóty.
Tvarohová plnka
- 250 g tvarohu
- 60 g práškového cukru
- vanilkový cukor
- 1 PL rumu
- 2 PL hrozienok
- vajce
Tvaroh vymiešame so žĺtkom, s práškovým a vanilkovým cukrom. Ochutíme rumom, pridáme hrozienka a nakoniec zľahka vmiešame sneh ušľahaný z bielkov. Tvarohová náplň sa používa do kysnutých buchiet, koláčov či tvarohových rezov.
Jablková plnka
- 1 kg jabĺk
- 200 g cukru
- 150 g orechov
- hrozienka
- vrecko škoricového cukru
- 1 kl mletej škorice
Jablká nastrúhame nahrubo, vytlačíme z nich šťavu, pridáme cukor, nasekané orechy, hrsť hrozienok, škoricový cukor, lyžičku mletej škorice. Ak sú jablká priveľmi šťavnaté, môžeme pridať podľa potreby najemno nastrúhané piškóty.
Kakaová plnka
- 100 g kakaového prášku
- krupicový cukor podľa chuti
- maslo, rastlinný tuk alebo bravčová masť podľa potreby
Maslo, tuk alebo bravčovú masť rozohrejeme na platni a prikvapkávame do sypkej zmesi pripravenej z kakaového prášku a cukru. Vidličkou miešame dovtedy, kým nevznikne požadovaná tuhá zmes, ktorou potom plníme koláče či závin.
Lekvárová plnka
- 150 g slivkového lekváru
- trochu vody
- asi 50 g cukru
- citrónová kôra
- vanilka alebo škorica
- rum
Dostatočne hustý lekvár rozvaríme s troškou vody, ochutíme ho podľa potreby cukrom, okoreníme vanilkou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Do hotovej plnky môžeme ešte pridať lyžicu rumu alebo namiesto vanilky prisypeme škoricu.