Zimné mesiace priam volajú po príprave hutnejších a krémovejších polievok, ktoré zasýtia a zároveň telo prehrejú. V obchodoch momentálne nenájdete sezónnu zeleninu, ale niektoré produkty sú veľmi chutné a dajú sa pripraviť na niekoľko spôsobov.
Nasledujúci recept na karfiolovú polievku ponúka trochu iný pohľad na úpravu karfiolu ako takého a je aj veľkým víťazom na jazykoch hostí, ktorým toto jedlo naservírujete.
Krémová karfiolová polievka
Potrebujete:
- 1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružičky
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- kurací alebo zeleninový vývar
- voda
- soľ
- sójová omáčka
- čierne korenie
- čili paprička
- citrón
Príprava
Do hrnca nalejte s vodou vložte karfiol rozdelený na ružičky – voda by mala siahať nad okraj zeleniny. Pridajte cibuľu pokrájanú na štvrtky, cesnak a korenie, soľ a čili papričku. Priveďte k varu. Následne prilejte vývar – ten si pripravte samostatne. Ideálne je, keď bude výdatný a silný. Celý obsah hrnca následne varte minimálne štvrťhodinu – prípadne podľa potreby, kým karfiol nie je veľmi mäkký. Odstavte a nechajte na chvíľu vychladnúť, potom celú zmes dôkladne rozmixujte a vráťte na sporák. Udržiavajte teplé. Následne ešte dochuťte. Môžete pridať sójovú omáčku, alebo na kontrast chutí šťavu z citróna. Jedlo môžete podávať s opraženými chlebovými kúskami.
Veľmi podobným spôsobom si môžete pripraviť aj krémovú polievku z brokolice.