Ako pripraviť ten najchutnejší stejk

Stejky možno zaradiť do jedálnička pravých mužov. Dobre pripravený, ale pochutí aj ženám.

15.02.2015 10:20
Pri príprave stejkov je dôležitá aj marináda. Foto:
Pri príprave stejkov je dôležitá aj marináda.
debata

Príprava stejku je doslova a do písmena umenie, ktoré keď zvládnete, len potvrdíte, že láska ide cez žalúdok. Muži sa do vašej kuchyne zamilujú.

Nie je to len opekanie mäsa

Výber správneho mäsa je základom dobrého stejku, ale nesprávny postup vie aj ten najkvalitnejší kúsok doslova znehodnotiť. Je jedno, či robíte kuracie, morčacie stejky, prípadne z hovädziny, alebo pravej sviečkovej. Kvalita mäsa je prvoradá. Na stejk treba mäso pripravovať prakticky od porážky a preto je vhodné kupovať mäso čerstvé, u známeho mäsiara, ktorý pozná aj jeho cestu k vám na tanier. Mäso na stejk potrebuje odležať, aby sa svalovina povolila. Pri hovädzine je minimum osem dní, optimum štrnásť. Čím je mäso zdravšie, tým je hodnotnejšie a samozrejme aj chutnejšie.

Spôsob prípravy

Aj kvalitné mäso možno rýchlo pokaziť. Stejk môže byť pevný, alebo dokonca vysušený ako podošva starej topánky. Pri stejkoch platí, že základom je rýchle prepečenie pri vysokej teplote. Najobľúbenejšími sú medium stejky, teda tie, kde vrch je jemne chrumkavý a vnútri vyteká z mäsa šťava, vidieť kúsky ružovej svaloviny. Pri hrúbke mäsa 2,5 až 4 centimetre stačí stejk na dosiahnutie požadovanej kvality opiecť z každej strany približne tri minúty. Pri krvavom takzvanom rare stejku je to len 2 minúty z každej strany. Chutne prepečený je pri čase päť minút z každej strany na prudko rozpálenom grile, alebo panvici. Ak necháte mäso prepekať dlhšie, bude tvrdé a  doslova zničené.

Nechajte mäso odstáť

Tajomstvo dobrých stejkov je v odstátí. Ako pred samotnou prípravou, tak aj po nej. Mäso po pečení nechajte odležať na 5 až 10 minút na tanieri prikrytom pokrievkou. Tým sa celý prehreje a bude krásne chrumkavý, ale zároveň zohriaty po celom objeme.

Omáčka

Stejk môžete konzumovať prakticky samostatný. Chuť mäsa nebýva vždy výrazná a preto je kľúčom ku kvalitnému stejku omáčka. Vyrobíte ju jednoducho, stačí vybrať stejk z panvice, do výpeku pridať čierne korenie, prípadne trochu brandy a základ omáčky je hotový. Kombinuje sa aj so smotanou, cesnakovou omáčkou, či hubami. Najlepšie je omáčku vyrobiť doma, máte tak istotu, že si kvalitnú prácu nepokazíte paškvilom z obchodu. K mäsu sa ideálne hodia opekané zemiaky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #tajomstvo #stejk #chutný

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...