Rozmanité podoby múky

Múka je v podstate rozdrvená vnútorná časť obilného zrna s menším podielom otrúb.

07.02.2015 11:00
múka, pšenica, špalda, cereálie Foto:
Bez múky rozmanitých podôb sa nezaobíde pečenie múčnikov.
debata

Zo sacharidov v múke dominuje škrob a z bielkovín tie, ktoré po spojení s vodou vytvárajú takzvaný lepok. Dnes dostať v obchodoch rozmanité druhy tejto suroviny, bez ktorej sa nezaobíde pečenie múčnikov.

Pšeničná svetlá múka

V našich končinách najpoužívanejšia múka vzniká mletím brúsených zŕn pšenice, zbavených kľúčika a obalových častí. Tie však obsahujú najviac živín a mastných kyselín, napríklad aj obsah vlákniny je nízky.

Celozrnná múka

Vyrába sa zo všetkých druhov obilnín vrátane pšenice. Vzniká mletím celého zrna, preto má vyšší obsah vlákniny. Treba si však dať pozor, aby bola čerstvá – kľúčik obsahuje prírodné oleje, ktoré postupne žltnú.

Špaldová múka

Ide o múku celozrnnú, vyrába sa z nevyšľachteného druhu pšenice, ktorý je odolný, preto sa nemusí hnojiť a múka je tak bez chemikálií. Obsahuje množstvo cenných látok ako horčík, draslík, vápnik či zinok.

Ražná múka

Je celozrnnou múkou a vyrába sa zo zŕn raže. Ražná múka obsahuje veľmi malé množstvo lepku, preto cesto z nej ťažko kysne. Obsahuje veľké množstvo vlákniny či vitamínov a pozitívne ovplyvňuje imunitu.

Ovsená múka

Ovsená múka je ďalším typom celozrnnej múky, je bohatá na vitamíny B, E, fosfor, horčík, železo, zinok a vlákninu. Doma si ju môžeme vyrobiť pomletím ovsených vločiek. Obsahuje veľa bielkovín a zdravého tuku.

Kukuričná múka

Kukurica je po pšenici a ryži najpestovanejšou obilninou na svete. Kukuričnú múku dostať v rozličných podobách – hladkú, hrubú, polohrubú či kukuričnú krupicu. Z kukuričnej múky sa pečie chlieb, v Mexiku placky – tortilly.

Pohánková múka

Táto múka je veľmi vhodným variantom pri cievnych ochoreniach, pretože má pozitívny vplyv na cievy. Je bohatá na vitamíny B1, B2, E, C, zinok, meď, selén a horčík. Je to bezlepková múka, preto je vhodná pri celiakii.

Sójová múka

Sójová múka je vynikajúcim zdrojom cenných bielkovín. Sójová múka neobsahuje žiadny lepok, preto ju používame len ako prídavok, najmä k múke pšeničnej. Má vysoký obsah vitamínov B1 a B3, vápnika a horčíka.

Kysnuté medové koláčiky

Potrebujeme:
30 g droždia, 250 ml mlieka, 2 kl cukru, 0,5 kg polohrubej múky, 120 g masla, 2 žĺtky, 80 g medu, soľ, citrónová kôra
Postup:
1. Z droždia, časti vlažného mlieka, cukru a dvoch lyžíc múky vytvoríme kvások a necháme ho vzísť. Zvyšnú múku osolíme, pridáme rozpustené vychladnuté maslo, med, žĺtky, kôru, vykysnutý kvások a zvyšok mlieka.
2. Vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme ho v teple vykysnúť. Potom lyžicou odkrajujeme kúsky, vyvaľkáme ich v rukách a tvoríme rôzne tvary.
3. Koláčiky kladieme na tukom vymastený plech, potrieme rozšľahaným bielkom a upečieme v rúre vyhriatej na 150–170 °C dočervena. Vychladnuté natierame medom a posypeme práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pšenica #múka #kukurica #pohánka #bielkoviny #lepok #sója #raž

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...