Fašiangové dobroty zo zabíjačky

Zabíjačkové pochúťky, ktoré patria k obdobiu fašiangov, sú trvalým lákadlom, najmä na vidieku.

31.01.2015 14:00
fašiangy, zabíjačka, ovar z hlavy Foto:
Obar z bravčovej hlavy patrí k tradičným zabíjačkovým jedlám.
debata

Jedným z najznámejších zabíjačkových jedál je zabíjačkový obar. Pripravujeme ho z bravčovej hlavy, kolien, bôčika, ramena, pliecka, laloku alebo z kombinácie rôznych častí prasaťa.

Obar z hlavy

Obar z hlavy obsahuje chudé líčko, rypáčik, uško a časť mastného mäsa. Bravčovú hlavu očistíme, opálime chĺpky a umyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme cibuľu, osolíme a okoreníme, privedieme k varu a zvoľna varíme domäkka.

Obar z kolena

Pripravujeme ho z predného kolena od pliecka alebo zo zadného od stehna. Tento obar býva menej mastný, sval mäsa je krytý kožou. Kolená očistíme, umyjeme a dáme do vriacej mierne osolenej vody, pridáme korenie, prepolenú olúpanú cibuľu a varíme domäkka.

Obar z bôčika

Bravčový bôčik vhodný na obar býva polomastný, môžeme ho podávať s rebierkami alebo vykostený, je veľmi šťavnatý, chuťovo výborný. Mäso uvaríme s korením a so zeleninou. Mäkké mäso vykostíme a podávame teplé na nahriatych tanieroch.

Obar z ramena

Bravčové mäso z ramena pred varením dobre očistíme, poriadne umyjeme v niekoľkých vodách a zbavíme ho zvyškov krvi. Mäso na obar krájame cez vlákna na úhľadné porcie. Rameno varíme s kožou, má oveľa dlhšie mäsové vlákna, inak je chudé.

Obar z laloku

Obar z laloku je mastnejší, varíme ho v mierne osolenej vode domäkka. Ako prílohu podávame chlieb, horčicu, strúhaný chren, mäso si podľa chuti na tanieri dosolíme. Vývar nikdy nevylievame, ale použijeme na obarové polievku s krúpami alebo využijeme inak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zabíjačka #fašiangy #mäsové pochúťky #zabíjačkový obar

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...