Chutné i aromatické hydinové mäso

Hydinové mäso treba dobre ochutiť, pritom však nepreháňať.

21.01.2015 11:00
morčacie mäso, hydina, výživa Foto:
Kuracie mäso varíme v silne aromatizovanej tekutine.
debata

Vyšľachtená morka

Za kulinársky najcennejšie sa u morky považujú prsia. Divoko žijúce moriaky sú však dosť chudé. Preto bola vyšľachtená morka s poriadne mocným hrudníkom, ktorej prsný sval tvorí až tretinu celkovej hmotnosti. U samíc dosahuje aj tri kilogramy, u samcov dokonca takmer šesť.

Príprava pred pečením

Prvým predpokladom dobre upečenej morky je jej osušenie papierovými obrúskami, vrátane záhybov v kĺboch. Potom by mala zostať nezakrytá cez noc v chladničke. Treba ju okoreniť – bylinky, koreniny aj šťavu z citróna dôkladne votrieme do kože. Do dutiny potom vložíme polovice citróna, prípadne aj strúčik cesnaku a čerstvé bylinky.

Voňavá príprava

Kuracie mäso varíme v silne aromatizovanej tekutine – vo víne, v silnom zeleninovom vývare alebo v silne korenenom mäsovom vývare. Týmto postupom dosiahneme, že sa látky z mäsa nevylúhujú, ale, naopak, mäso vôňu a chuť koncentrovanejšej tekutiny ľahko prijíma.

Podlievať výpekom

Najlepšie je potierať kurča či morku pri opekaní kusom masla a počas pečenia podlievať výpekom. Starou dobrou radou je na záver pečenia pokropiť hydinu studenou vodou, aby bola kôrka krásne chrumkavá.

Vareškov tip: Hydinová pečeň na víne

Cibuľu nakrájame, pridáme na polovice rozkrájané bobule hrozna a na masle urestujeme. Podlejeme 150 ml hydinového vývaru a restujeme 4–5 minút, pred koncom pridáme 100 ml červeného vína. Na druhej panvici prudko urestujeme okorenenú pečeň a prelejeme šťavou. Zdobíme šalviou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #zdravá výživa #recept #kuracie mäso #morčacie mäso

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...