Kulinárske podoby morčacieho mäsa

Morčacie mäso je veľmi obľúbené vďaka nízkemu obsahu tuku a veľkému obsahu bielkovín a živín.

20.01.2015 11:00
morka, morčacie mäso, hydina Foto:
Tradíciu pečeného moriaka udržujú najmä Američania.
debata

Morčacina sa hodí aj na prípravu diétnych pokrmov. Obľubu u profesionálnych i amatérskych kuchárov si získala aj tým, že sa dá pripraviť na mnoho spôsobov.

Pečený moriak

Tradíciu pečeného moriaka udržujú najmä Američania, ale aj u nás si ho môžeme pripraviť, a to buď vcelku, alebo po častiach. Z častí, ktoré pečieme, najčastejšie vyberáme stehná. Čím dlhšie a čím miernejšie mäso pečieme, tým bude mäkšie a šťavnatejšie.

Varené morčacie mäso

Ak chceme upraviť mäso tak, aby v sebe udržalo čo najviac živín a bolo pritom zdravé, odporúča sa príprava varením. K najnižším stratám živín dochádza pri varení na pare. Varené morčacie mäso je však zväčša trochu suchšie, čo nemusí byť každému pochuti.

Dusené morčacie mäso

Keď zvolíme úpravu mäsa dusením, dostaneme jemné, chutné a šťavnaté mäso. Mäso vždy dusíme na nejakom základe, napríklad na cibuľovom, ale napríklad aj na zeleninovom, pričom necháme na panvici rozpáliť tuk a potom vložíme suroviny na náš základ.

Vyprážané morčacie mäso

Aj rezne z morčaciny sú veľmi obľúbené, klasikou sú rezne obalené v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke a potom vyprážané v rozpálenom tuku dozlata. Inou možnosťou je vyprážanie morčacej zmesi so zeleninou napríklad na ázijský spôsob v hlbokej panvici.

Grilované morčacie mäso

Z morčacích pŕs aj z vykostených stehien sa pripravujú chutné a šťavnaté steaky. Ďalšou možnosťou sú pikantné grilované krídla, ale grilujeme napríklad aj mleté mäso alebo pripravujeme morčacie ražne, ktoré doplníme o kúsky zeleniny, šampiňónov či slaniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #zdravá výživa #bielkoviny #morčacie mäso

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...