Výhody konzumácie polievok
Tekutina sa ráta
Sýta polievka sa môže stať raňajkami, desiatou, obedom, ale aj večerou. Tekutiny z polievok sa započítavajú do denného pitného režimu. V zime býva problém s jeho dodržiavaním, pretože mnohým z nás nemusí chutiť celodenné pitie čaju a na chladnú vodu nemáme chuť.
Skvelá kombinácia
Keď konzumujeme polievku ako samostatný chod, vhodný k nej je kúsok pečiva. Ak bude polievka slúžiť ako predjedlo, v hlavnom jedle by mali byť obsiahnuté obilniny – ryža, pšeno, bulgur, cestoviny… Kombinácia strukovín a obilnín je výborným zdrojom rastlinných bielkovín.
Pomocník pri chudnutí
Polievky patria do jedálneho lístka aj v prípade, že potrebujeme chudnúť – dobre zasýtia, zvyšujú vylučovanie tráviacich štiav a celkovo prispievajú k lepšiemu tráveniu. Nesmieme vynechať ani fakt, že prispievajú k zlepšeniu pitného režimu a zvyšujú príjem vlákniny, pretože pri ich príprave môžeme použiť veľké množstvo zeleniny.
Drobné polievkové rady
Zahustenie polievky
Ak je polievka priveľmi riedka, zahustíme ju tak, že zvlášť v hrnčeku rozmiešame trochu hladkej múky s vývarom z hrnca, poriadne rozmiešame a za stáleho miešania vývaru vlejeme po troche späť do hrnca. Pozor na to, aby sme nevliali všetko naraz.
Podoby cesnaku
Keď pridávame do polievky cesnak, môžeme ho buď prelisovať, alebo nechať celé strúčiky, záleží na tom, akú pikantnú polievku chceme mať. Po uvarení polievky sa uvarený cesnak môže vybrať z hrnca.
Vývar do zásoby
Ak si pripravujete polievku z mäsového vývaru, dajte vývar po vychladnutí do chladničky a prebytočný tuk odoberte. Získate tak čistý vývar. Výborné sú aj zeleninové vývary, najlepšiu chuť dáva koreňová zelenina, nezabúdajte na cibuľu a cesnak. Prebytočný vývar naplňte do plastových škatuliek a zamrazte.
Národné polievkové skvosty
Legendárny boršč
Takmer každý národ Európy má svoju obľúbenú polievku. Napríklad v Rusku vládne legendárny boršč. O podobe pravého boršča sa vedú diskusie, základom je však kvalitný vývar z kostí, hovädzie mäso (v bohatšej podobe aj bravčové či baranie), kapusta a predovšetkým červená repa, ktorá mu dáva špecifickú chuť a farbu. Prísad je však oveľa viac, od cesnaku a paradajok až po smotanu.
Studená podoba polievky
Kým v našich končinách musí polievka zahriať, v takom Španielsku je to presne naopak. Slávne zeleninové gazpacho sa konzumuje studené a najmä v horúcich dňoch je osviežujúce. Inšpirujú sa ním aj takzvaní vitariáni, ktorí dávajú prednosť surovej strave a nejedia nič, čo prešlo tepelnou úpravou pri teplote vyššej ako 42 °C.