Domáce cestoviny do polievok, vďaka nim si pochutíte

Už naše babičky vraveli, že polievka je grunt. Kedysi sa konzumovali sýte, husté a výživné polievky, ktoré často tvorili jediné teplé jedlo dňa.

17.01.2015 14:30
Knedličky v polievke patria medzi najčastejšie... Foto: ,
Knedličky v polievke patria medzi najčastejšie prílohy.
debata

Dnes sú polievky súčasťou predovšetkým poludňajšieho menu. Domáce cestoviny by však v nich nemuseli chýbať.

Rezance

Tradičné domáce rezance sa pripravujú tak, že z jedného alebo viacerých vajec, hrubej múky a vody spracujeme tuhé cesto. Potom vyvaľkáme tenké placky, necháme ich obschnúť a krájame vlasové alebo široké rezance.

Halušky

Halušky pripravujeme z cesta treného alebo odpaľovaného. Halušky z odpaľovaného cesta si udržia lepší tvar. Zavaríme ich do vriacej osolenej vody, uvarené dáme do studenej vody a necháme stuhnúť.

Žemľové knedličky

Pripravíme ich tak, že najprv vymiešame tuk, pridáme vajce, žemľu navlhčenú mliekom, strúhanku, soľ a muškátový kvet. Z cesta urobíme okrúhle knedličky, ktoré potom varíme v mierne osolenej vode 3–5 minút.

Slaninové knedličky

Pri príprave slaninových knedličiek najprv pripravíme cestíčko z hrubej múky, vajec, mlieka, soli, nakoniec pridáme opraženú slaninu so žemľou a knedličky varíme v osolenej vode alebo ich zavaríme do polievky.

Mäsové knedličky

Na prípravu mäsových knedličiek potrebujeme hovädzie a bravčové mäso, ktoré pomelieme s namočenou žemľou, k nej pridáme vajce, rozpustený tuk, strúhanku, hladkú múku, soľ a mleté čierne korenie.

Pečeňové knedličky

Pečeňové knedličky pripravíme tak, že hovädziu pečeň, navlhčenú žemľu a cibuľu pomelieme, pridáme strúhanku, trochu hladkej múky, roztlačený cesnak so soľou, mleté čierne korenie, majorán a vajce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestoviny #polievky #prílohy #ochutenie #súčasť polievky

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...