Ako chutne pripraviť mäso

Poradíme vám, ako pripraviť mäso a zachovať v ňom všetko to najlepšie.

11.01.2015 14:00
mäso, mäsové výrobky Foto:
Mäso je chutnou aj zdravou súčasťou nášho jedálnička.
debata

Lepšie nevyprážať

Najlepším spôsobom prípravy mäsa je pečenie, dusenie (obsahuje menej tuku), prípadne aj grilovanie. Najmenej vhodné je vyprážanie, zvlášť v trojobale, pretože takýto pokrm nasáva tuk, čo má výrazný vplyv na zvýšenie energetickej hodnoty daného pokrmu.

Prešpikovanie mäsa

Mäso prešpikujeme slaninou v smere vlákien, slanina takto ľahšie preniká do tkaniva a pri krájaní naprieč vláknom tvorí v mäse malé štvorčeky, akúsi mozaiku. Aby sa slanina lepšie krájala, necháme ju v chladničke chvíľu stuhnúť.

Úsporné marinovanie

Po marinovaní je mäso oveľa jemnejšie, šťavnatejšie a pre mnohých aj chutnejšie. Ak chceme ušetriť suroviny, môžeme marinovať aj v obyčajnom mikroténovom vrecku s minimálnym množstvom marinády a výsledok bude rovnaký, ako keby sme použili plnú misku.

Nepichať vidličkou

Mäso pred dusením osmažíme na oleji alebo inom tuku z oboch strán, aby sa na povrchu zrazilo. Mäso tak bude šťavnatejšie, pretože v priebehu prípravy šťava nevyteká. Preto tiež do mäsa pri obracaní nepicháme vidličkou.

Tĺčiky na mäso

Na správne naklepanie mäsa možno použiť rôzne typy tĺčikov, okrem tradičných drevených sa hojne používajú aj tĺčiky plastové a kovové. K poslednej skupine patrí tĺčik talianskeho typu, ktorý má ťažkú a širokú plochu, vďaka ktorej je k mäsu maximálne šetrný a spracuje ho na tenké plátky.

Tuky na vyprážanie

Na vyprážanie mäsa používame len tuky, ktoré znesú vyššie teploty, najlepšia je bravčová masť, používame aj slnečnicový, sójový alebo repkový olej. Olivový olej je na vyprážanie absolútne nevhodný. Neznáša vysoké teploty a prepaľuje sa.

Papierová prikrývka

Zvyšné mäso uchovávame tak, že ho necháme vychladnúť a narezanú stranu prikryjeme mastným papierom alebo pergamenom. Ak je mäso nakrájané na plátky, zložíme ich na seba a zabalíme rovnakým spôsobom.

Rýchlo spracovať

Mleté a sekané mäso skladujeme tak, že ho uložíme na čistý tanier a zakryjeme. Treba ho spracovať v ten istý deň, keď bolo zakúpené, najlepšie do 24 hodín. Balíčkové mäso z obchodu môžeme nechať zabalené. Mäso vo vákuovom balení otvárame až pred spracovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #mäsové výrobky #mäsové pokrmy

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...