Fenikel dobre dezinfikuje

Najhodnotnejšie odroda fenikel obyčajný sa využíva na farmaceutické účely.

03.01.2015 16:30
fenikel, liečivé účinky, zelenina Foto:
Feniklová cibuľa má bohaté využitie v kuchyni.
debata

Jeho cibuľa totiž obsahuje silicu, ktorá má výrazný dezinfekčný účinok, okrem toho je bohatá na vápnik, fosfor, fluór a vitamíny A, B, C, a E. Feniklové semená sú bohaté na draslík a vápnik.

Účinný proti kolike

Odvar z rozdrvených semien fenikla sa používa najmä pri nadúvaní, poruchách trávenia, ale aj chorobách dýchacích ciest – uvoľňuje kŕče hladkého svalstva a hlieny. Stimuluje činnosť čriev, podáva sa aj bábätkám proti kolike. Podporuje aj tvorbu mlieka pri dojčení.

Absint i likér

Semená feniklu majú dávnu tradíciu – sú súčasťou výroby mnohých bylinných alkoholických nápojov, napríklad absintu a žalúdočných likérov. Drvený fenikel sa používa do vianočného pečiva, perníkov, koláčov, pudingov, nápojov či omáčok.

Rýchly recept: Cuketovo-feniklový koláč s mozzarellou a tymianom

Potrebujeme:
400 g lístkového cesta, 2 malé cukety, 2 cibule feniklu, 2 mozzarelly, vetvička tymianu, vajce, 80 ml mlieka, 1 PL olivového oleja, soľ
Postup:
1. Cukety a fenikel očistíme, nakrájame na kolieska a urestujeme na olivovom oleji s vetvičkou tymianu.
2. Tortovú formu alebo menšie formičky vyložíme vyvaľkaným lístkovým cestom. Na cesto rozložíme cukety a fenikel, na ne poukladáme natrhanú mozzarellu.
3. Všetko zalejeme zmesou vajec rozšľahaných v mlieku so štipkou soli. Okraje prehneme dovnútra a dáme piecť asi na 45 minút pri teplote 200 °C.

Tip lenivého labužníka

Fenikel očistíme, umyjeme, necháme dobre odkvapkať, pokrájame na tenké lupienky, vňať nasekáme nadrobno, z kyslej smotany, citrónovej šťavy, oleja, octu a soli pripravíme zálievku, premiešame ju s feniklom a posypeme posekanou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kolika #fenikel #dezinfekcia

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...