Môže byť v podobe tepelne upravených pokrmov či studenej kuchyne. Dá sa pripraviť vopred, naservírovať na misy a potom už len s chuťou pojedať. Tu je niekoľko inšpirácií.
Obložené chlebíčky
Silvestrovská klasika – na plátky sendviča natrieme nátierku a zdobíme ju údeninou, rybičkami, kolieskami vajec, syrom či plátkami uhoriek, kapie alebo pripravíme nátierku z viacerých zložiek.
Zapekané hrianky
Krajce sendviča alebo hriankového chleba zvyčajne zľahka natrieme maslom a ozdobíme plátkami šunky, syra, olivami či zeleninou. Všetko sa dá pripraviť vopred a potom už len zapiecť. Podávame teplé.
Slané pečivo
Fantázia sa dá použiť aj pri pečive – príkladom môžu byť slané záviny alebo plnené tvary, napríklad taštičky z lístkového či krehkého cesta. Opäť sa dajú pripraviť vopred a pri podávaní už len ohriať.
Drobné chuťovky
Ich príprava je veľmi podobná ako pri obložených chlebíčkoch, ale tu používame plátky nakrájané z rožkov alebo bagety. Použité nátierky aj vrchná ozdoba môžu byť o niečo pikantnejšie ako pri chlebíčkoch.
Obložené misy
Na taniere a misy naaranžujeme napríklad najemno nakrájané pečené alebo varené mäso, nakrájanú údeninu a tvrdé syry niekoľkých druhov. Dopĺňame varenými vajíčkami a zdobíme zeleninou.
Slané torty
Sú trochu náročnejšie na prípravu, ale efektné. Základ vytvoríme z viackrát prekrojeného bochníka chleba či hriankového chleba. Vrstvy natrieme nátierkou a zdobíme údeninou, syrmi, vajíčkami a zeleninou.