Vnútorne ho môžeme používať pri prechladnutí, chrípke či iných respiračných chorobách, žalúdočných kataroch, črevných ťažkostiach či otravách skazeným jedlom.
Liečiteľ zubov
Klinček má lokálne anestetické účinky, otupuje napríklad citlivosť zubného nervu. V liečiteľstve sa používa najmä v podobe éterického oleja či tinktúry. Zabraňuje vzniku paradentózy, zubného kazu a podporuje tvorbu bielych krviniek.
Aromatická bomba
Koreniaci aromatický účinok klinčeka je naozaj výrazný, preto ním radšej šetríme. Svoje uplatnenie nachádza napríklad aj pri výrobe likérov, a najmä cukroviniek. Používa sa do obľúbených nápojov na zahriatie – vareného vína a punču.
Rýchly recept: Lepené plnené medovníčky s marhuľovou marmeládou
Potrebujeme:
200 g hladkej múky, 75 g práškového cukru, 2 PL medu, pol kl jedlej sódy, pol kl korenia do perníka, štvrť kl drveného klinčeka, vrecúško škoricového cukru, vajce, 40 g tuku
Postup:
1. Najprv vypracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na hodinu do chladničky odpočinúť. Cesto ešte prepracujeme, aby bolo krásne tvarovateľné a dobre sa s ním pracovalo.
2. Cesto klasicky vyvaľkáme, vykrojíme rôzne vianočné tvary a perníky upečieme. Po upečení a perníky spájame marhuľovou, prípadne časť z nich višňovou marmeládou, napokon ich namočíme do čokolády a zdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tip lenivého labužníka
Ryžu prepláchneme, sparíme vriacou vodou, maslo rozpustíme, prisypeme ryžu, za stáleho miešania necháme osmažiť, zalejeme horúcou vodou, osolíme, pridáme cibuľu s niekoľkými zabodnutým klinčekmi, privedieme do varu, prikryjeme a vo vyhriatej rúre dusíme domäkka.