Podoby vianočného menu a zvykov

Kapor je naša tradičná vianočná ryba, no poznáme mnoho spôsobov jeho úpravy.

21.12.2014 14:00
vianočná ryba, kapor, Vianoce Foto:
Kapor má na štedrovečernom stole rôzne podoby.
debata

Dochutený kapor

Pred vyprážaním v trojobale možno ochutiť samotné mäso kapra, napríklad rozotreným cesnakom, rascou a trochou zázvoru. Inou možnosťou je voňavá muškátová variácia, stačí do mäsa spolu so soľou votrieť muškátový kvet, ale netreba to prehnať s množstvom.

Parádna príchuť

Očarujúcou kombináciou korenia na ryby je jednoduchý recept: Nastrúhame čerstvý zázvor, trochu šalvie, veľa cesnaku a primiešame múku. Potom rybu už len obalíme a vypražíme. Stačí jedno-dve korenia, a jedlo je lahodnejšie.

Viazanie moriaka

Koža plneného moriaka sa musí zašiť, aby náplň nevytiekla, a dôležité je hydinu pred pečením upraviť – zastrčiť krídla pod chrbát, stehná pritiahnuť k trupu a niťou zviazať. Ak je moriak veľký, možno upiecť len jeho časť s plnkou zvlášť, a zvyšné mäso spracovať inak.

Odrobinky pre zvieratá

Zo štedrovečerného stola sa podľa starých obyčajov nemohlo nič vyhodiť, odkladali sa aj odrobinky, ktoré vraj pomáhali, keď ochorel dobytok. Myslelo sa aj na statok v maštaliach a chlievoch. V tento deň mu patril lepší pokrm. Cez deň sa jedlo veľmi málo, aj to len bezmäsité jedlá.

Nechýbala ani pálenka

Súčasťou štedrej večere boli aj alkoholické nápoje, predovšetkým pálenka, teplá pálenka – hriate alebo víno, uvádza Centrum pre ľudovú kultúru. Pre deti sa varil odvar zo sušeného ovocia. Magické účinky sa nepripisovali iba jedlám, ale aj počtu chodov štedrej večere. Skladala sa zvyčajne zo siedmich alebo deviatich chodov, niekde bolo zvykom jesť iba tri hlty z každého jedla.

Predvianočná chladnička

Pred Vianocami chladničku dôkladne umyte, aby ste mali istotu, že potraviny nenasiaknu pachy z dovtedy uchovávaných potravín. Do chladničky vkladajte len studené potraviny, tie horúce znížia vnútornú teplotu a dajú priestor baktériám.

Vareškov tip: Zemiakový šalát s uhorkou

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, nakrájame na plátky, šalátovú uhorku nakrájame na plátky, pažítku nasekáme, pripravíme nálev – francúzsku horčicu premiešame s olivovým olejom, jogurtom a vínnym octom. V mise premiešame zemiaky s uhorkou, posypeme pažítkou a všetko spojíme nálevom.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu vianočného menu

Kyslá kapusta
Predvianočné obrady u nás začínajú dlho pred Štedrým dňom, sem patrí aj jesenné tlačenie surovej kapusty do sudov tak, aby bola kyslá pripravená do kapustnice.

Nôž na ryby
Pitvanie vianočného kapra je rovnaké ako pri väčšine rýb, zíde sa naň nôž na ryby, ktorým vedieme plytký rez na brušnej strane od ritného otvoru k hlave.

Gaštany
Taký moriak alebo kačica s gaštanovou plnkou bývajú v mnohých rodinách súčasťou Vianoc, k zime patria aj trhy so šíriacou sa vôňou pečených gaštanov.

Jablká
Nielen krájanie jablka napoly pri štedrovečernom stole, ale aj napríklad jablko v zemiakovom šaláte, ktoré mu dodá lahodnejšiu chuť, patria k našej vianočnej tradícii.

Majonéza
Táto vianočná pochutina sa stala strašiakom a symbolom nezdravého jedla, ale v domácom vyhotovení to nie je také zlé, veď zjete len trošku dobrého oleja a žĺtka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Vianoce #kapor #štedrovečerné menu #vianočné zvyky

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...