Cesta kapra na vianočný stôl

Na slovenský vianočný stôl patrí neodškriepiteľne kapor.

20.12.2014 11:00
Vianoce, vianočný kapor, vianočná večera Foto:
Tradičná ryba na slovenskom vianočnom stole.
debata

Kaprie mäso bolo oddávna jedno z najdostupnejších. Možno aj to je príčina toho, že sa z neho stala vianočná tradícia. Ak kupujete živú rybu raz ročne, určite nepohrdnete niekoľkými radami.

Kapor a vzhľad

Do nákupného košíka rozhodne nepatrí ryba, ktorá v kadi pláva hore bruchom alebo sa kláti. Musí mať nepoškodený povrch tela – lesklý, s pevnými šupinami, bez bieleho hlienu, bielych chumáčikov plesne, nesmie mať odretý chrbát.

Kapor a priestor

V preplnených kadiach nebude ryba nikdy úplne ideálna, najskôr bude pridusená a pomliaždená, preto treba kapra kúpiť radšej u obchodníkov, ktorí kaprom doprajú viac priestoru, žiabre rýb majú byť ružové, oči jasné, priehľadné a vypuklé.

Kapor a bahno

Mnohí si doprajú na Vianoce namiesto kaprov z rybníkov a nádrží radšej riečne kapry, majú nižší chrbát a podlhovastejšie telo, menej tuku a menej ich cítiť bahnom, ich mäso má stredný obsah tuku a je dobre stráviteľné.

Kapor a vaňa

Najlepšie je doniesť rybu domov živú a nechať ju vo vani, kapor sa v čistej vode prečistí, jeho mäso bude potom na vianočnom stole chutnejšie. Ak vodu vo vani niekoľkokrát vymeníme, efekt prečistenia bude ešte intenzívnejší.

Kapor a šupiny

Kapry môžu byť aj bez šupín. To, že lysý kapor nemá toľko šupín, nie je chybou. A hoci nebudeme mať pri jeho príprave prácu so šupinami, musíme dbať, aby sme dôkladne odstránili hlien z kože alebo kapra rovno z kože stiahneme.

Kapor a teplota

Vypitvaného kapra môžeme skladovať pokojne aj tri dni, musíme však dbať na teplotu prostredia, v ktorom kapra uchovávame. Mala by sa pohybovať v rozmedzí 0 až 4 °C. Delenie kapra môžete odložiť až na dobu pred kuchynskou úpravou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #kapor #tradície #vianočná ryba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...