Zázvor ochutí i lieči
Zázvor ako klasické vianočné korenie ochutí a rozvonia nejeden múčnik, má výraznú živicovú vôňu. Čerstvý, sušený, varený aj nakladaný pôsobí priaznivo na ľudské zdravie, napríklad pri potlačení rakoviny. Obsahuje zázvorovú silicu a ostrú štipľavú látku – gingerol.
Tajomstvo marcipánu
Marcipán pripravíme zmiešaním sparených, olúpaných a najemno nakrájaných mandlí so speneným bielkom a práškovým cukrom. Trieme, až kým vznikne vláčna hmota, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a necháme do druhého dňa vychladiť.
Vareškov tip: Cukrové mandle
Štvrť kilogramu mandlí a cukru dáme do hrnca so 750 ml vody a privedieme do varu. Keď voda s cukrom začne bublať, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme, až kým sa voda odparí, časť cukru sa roztaví a obalí mandle. Celú dobu miešame, hotové mandle vyklopíme na papier na pečenie a oddelíme vidličkou.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri vianočnom pečení
Piškóty
Mleté piškóty dobre poznáme ako základ rumových guliek, ale dajú sa z nich vyčarovať aj sladké vianočné cukrovinky, napríklad rozmanité nepečené sladkosti.
Šľahač
Prečo sa pri vianočnom pečení namáhať ručným miešaním cesta alebo šľahaním vajec, keď môžeme využiť elektrické šľahače? Ich ponuka na trhu je bohatá.
Lieskovce
Väčšina z nás si bez nich nevie predstaviť vianočné pečivo, spolu s vianočnými koreninami rozvoňajú naše domácnosti, obsahujú aj veľa prospešných látok.
Med
Vianoce a med patrili vždy k sebe, od voskových sviec cez chrumkavé pečivo, zdobené medové perníky až po lahodné nápoje napríklad v podobe horúcej medoviny.
Škorica
Vôňa škorice je horkosladká, silná, teplá, príjemná, má blahodarný vplyv na tráviaci trakt – upravuje pomalé zažívanie, povzbudzuje chuť k jedlu, uľavuje pri hnačke.