Sladké chute zimných sviatkov

Spríjemnite si predvianočný zhon pečením voňavých medovníkov.

14.12.2014 11:00
Vianoce, medovníky, vianočné pečenie Foto:
Vianoce sa nezaobídu bez voňavých medovníkov.
debata

Pekné medovníky

Z času na čas sa stáva, že v ceste na medovníčky sa pri pečení robia bubliny. Niekedy to spôsobuje zle rozmiešaný prášok do pečiva, preto mnohé gazdinky používajú amónium, ktoré najprv rozpustia vo vode, pridajú do vajíčok, tie potom vyšľahajú a dajú do cesta. Inokedy býva príčinou vysoká teplota pečenia.

Opitý Izidor

V mnohých domácnostiach nesmie na vianočnom stole chýbať Opitý Izidor, dosť zložitý múčnik na prípravu, ale výsledok stojí za to. Pri jeho príprave treba mať pripravených (obielených) takmer pol kila orechov a samotný múčnik sa skladá z piatich vrstiev. Každý kúsok je sýty, ani po týždni v chlade mu však nič nie je.

Vareškov tip: Ovocná saláma

Datle, figy aj kandizované ovocie pokrájame, v inej miske zalejeme rozdrvené piškóty džúsom a necháme 15 minút stáť, pridáme ich k ovociu, všetko premiešame, na dosku rozložíme cukrársky papier, posypeme ho kokosom, hmotu upravíme do valčeka, pevne ho zabalíme do alobalu a dáme odležať do chladničky.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu vianočných cukroviniek

Kryštálový cukor
Zvýrazňuje chuť vianočných sladkých maškŕt, je najrozšírenejším druhom cukru, znižuje aktivitu vody, a tým vykazuje konzervačné účinky.

Mlynček na koreniny
Kvalitné mlynčeky na koreniny uľahčujú prácu aj pri vianočnom pečení, namletý klinček je svojou arómou symbolom najkrajších sviatkov roka.

Rastlinný tuk
Zabezpečí skvelý výsledok pečenia, má dnes už lahodnú chuť, takže nie je potrebné používať pravé maslo, a využije sa aj na vymastenie plechov na pečenie.

Zázvor
Patrí k atmosfére sladkých Vianoc, voňavé zázvorníky boli súčasťou sviatočného stola, okrem čerstvého zázvoru sa dá použiť aj trvanlivý kandizovaný variant.

Klinčeky
Kvalitný klinček má byť tmavohnedý, so svetlejším púčikom, nesmie mať čiernu farbu, ktorá je znakom staroby a svedčí aj o nedostatku aromatických látok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #medovníky #korenie #vianočné pečenie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....