Podoby zabíjačkového mäsa

V priebehu zabíjačky postupne zručný mäsiar oddeľuje a čistí kusy prasaťa – celok zvyčajne rozsekne na dve polovice, oddelí masť a vnútornosti, až sa napokon pustí do jednotlivých častí mäsa, ktorých využitie je rozmanité.

06.12.2014 10:00
zabíjačka, jaternice, mäsové špeciality Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stehno

Bravčové stehno obsahuje svaly s nízkym obsahom tuku a väziva, patrí spoločne so sviečkovou k najkvalitnejším častiam mäsa každej ošípanej. Okrem okamžitej spotreby ho môžeme zmraziť, sterilizovať a použiť na prípravu šunky.

Koleno

Bravčové kolená pozostávajú zo svalov, šliach, väzív a kože s veľkým obsahom rôsolu a značným podielom kostí. Hodia sa na prípravu huspeniny a tlačenky. Kolená možno aj uvariť a podávať ako obar či dusiť so zeleninou a s ryžou, prípadne aj upiecť.

Nožičky

Bravčové nožičky tvoria okrem kostí aj šľachy, väzivo a koža, podobne ako kolená obsahujú veľké množstvo rôsolu, preto ich používame ako výbornú prísadu do huspeniny, vývar z nich sa využíva na prípravu tlačenky, aspiku, ale aj obaru.

Chvost

Bravčový chvostík je samostatnou výbornou zabíjačkovou delikatesou, obsahuje menšie svaly, veľký podiel kostí aj kože. Chutný je pečený alebo varený. Niekedy sa chvostík údi a podáva sa s chrenom. Využije sa aj na prípravu huspeniny či obaru.

Lalok

Bravčový lalok vysokým obsahom tuku a menšieho množstva svalstva a kože zjemňuje zabíjačkové výrobky, tvorí základ žemľových jelítok, pridáva sa do rôznych jaterníc či paštét. Konzumuje sa aj varený a opaprikovaný, pridáva sa do fašírok a sekanej.

Hlava

Bravčová hlava je okrem kostí, ktoré tvoria jej najväčší podiel, tvorená značným množstvom väziva, tuku, kože a menším množstvom svalov. Zvyčajne sa využíva na prípravu tlačenky, jaterníc, huspeniny a obaru, zriedkavejšie sa nasolí a zaúdi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #chvost #koleno #zabíjačka #stehno #nožičky

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...