Z minerálov obsahuje fosfor, zinok, mangán, železo, draslík či selén. Z vitamínov je v ňom obsiahnutá potrebná kyselina listová, niacín a ďalšie vitamíny skupiny B či vitamín C. Z ďalších látok obsahuje éterické oleje s obsahom síry a vlákninu.
Brzdí kŕčové žily
Pór je veľmi užitočný pre naše zdravie, má močopudný účinok, povzbudzuje lepšie fungovanie mozgu, podporuje imunitný systém, pozitívne pôsobí na vlasy a pokožku, podporuje prekrvenie organizmu a pomáha brániť vzniku a rozvoju kŕčových žíl. Jeho konzumácia pomáha reumatikom.
Surový i upravený
Keď je pór mladý a jemný, môže sa jesť surový alebo použiť do zeleninových šalátov. Dusený pór pripravený s olejom a citrónovou šťavou alebo majonézou je vynikajúcou pochúťkou. Varený sa podáva ako súčasť rôznych jedál, chutí najmä so zemiakmi.
Rýchly recept: Ostré rezance z bravčovej panenky s pórom a hlivou
Potrebujeme:
300 g bravčovej panenky, pór, 100 g ananásu, 100 g hlivy, PL citrónovej kôry, 2 PL citrónovej šťavy, 100 ml zeleninového vývaru, čili paprička, PL sójovej omáčky, soľ, čierne korenie, olej, stonka koriandra
Postup:
1. Mäso a hlivu nakrájame na rezance, očistený pór nakrájame na kolieska, ananás na kocky, čili papričku nasekáme.
2. V hlbokej panvici na oleji restujeme mäso 3 minúty, pridáme hlivu, čili, pór a restujeme 4 minúty. Pridáme ananás, citrónovú kôru aj šťavu, sójovú omáčku, vývar a korenie.
3. Za stáleho miešania restujeme, až kým sa tekutina zredukuje na polovicu. Osolíme a primiešame nasekaný koriander.
Tip lenivého labužníka
Olej zmiešame s citrónovou šťavou, cukrom, korením, so soľou, kapustu nakrájame alebo nastrúhame najemno, prelejeme nálevom, do šalátu zamiešame olúpané, na menšie kúsky nakrájané pomaranče a bielu časť póru pokrájanú na tenké kolieska.