Kuchynská úprava a použitie húb

Skvelé jedlá si pripravíte aj z doma vypestovaných húb.

18.11.2014 13:00
hliva ustricová, huby, pestovanie Foto:
Hlivu ustricovú môžete mať doma v substráte vždy po ruke.
debata

Pre lepšie zažívanie

Stráviteľnosť húb zlepšíme krájaním nadrobno, okyslením octom, citrónovou šťavou alebo použitím korenia. Dlhšia tepelná úprava je nutná pri tuhších druhoch húb. Zvyšný pokrm môžeme aj znovu ohrievať, ak sme pri príprave použili čerstvé jedlé huby.

Dochutia i potešia

Zo sušených húb môžeme pripraviť hubovo-bylinkový olej na použitie ako pochutinu napríklad do šalátov a hubových jedál. Hubový olej sa dá kúpiť, ale sami si ho vyrobíme za zlomok ceny. Ak použijeme peknú fľaštičku, vyrobíme zaujímavý darček.

Vareškov tip: Makrela s hlivou

Makrelu osolíme, cibuľu nakrájame, podusíme na masle, okoreníme korením karí, soľou, čiernym korením, pridáme nakrájanú hlivu a všetko podusíme. Brušnú dutinu ryby naplníme plnkou z cibule a húb, zaistíme niťou, dáme do pekáča a na masle pečieme doružova.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu húb

Huby
Mnohé huby sú zdraviu prospešné a obsahujú nielen vitamíny a minerály, ale aj esenciálne aminokyseliny, ktoré organizmus nedokáže syntetizovať a musí ich získavať z potravy.

Hubársky nôž
Vo výbave vášnivého hubára nesmie chýbať hubársky nôž, ktorého čepeľ je špeciálne vytvarovaná tak, aby sme huby spracovali s minimálnym odpadom.

Vajcia
Keď dáme dokopy čerstvo nazbierané voňavé huby, cibuľu, vajíčka a trochu kuchárskeho kumštu, vznikne tradičná kulinárska pochúťka, ktorej azda nik neodolá.

Vývar
Ak chceme z klasického vývaru pripraviť číry bujón, necháme ho vychladnúť, z povrchu zoberieme tuk a zašľaháme doň podľa množstva 1 – 2 surové bielky.

Šafran
Šafran je vzácnym prostriedkom pôvodnej perzskej medicíny, ktorá ho využíva pri celkovej skľúčenosti a depresiách, symbolizuje radosť a energiu do života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #huby #hliva ustricová

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...