Krátky sprievodca pestovaním húb

Ak patríte k milovníkom húb, ale nemáte čas na dlhé hubárske vychádzky, skúste si ich vypestovať doma a môžete ich žať po celý rok.

17.11.2014 11:00
huby na strome, jeseň, pestovanie hb Foto:
Huby nerastú len v prírode. Vo vhodných podmienkach si ich vypestujete aj doma.
debata

Stačí len zabezpečiť vhodné podmienky a pochutnáte si na hlive, šampiňónoch, shiitake či ďalších skvelých hubách.

Nákup sadby

Pri nákupe sadby sú výbornou možnosťou vopred pripravené balíky so substrátom a podhubím. K tomu všetkému je priložený podrobný návod, ako sa o túto sadbu starať. Na začiatok treba staviť na istotu a zvoliť šampiňóny či hlivu.

Teplota pestovania

Huby potrebujú špeciálne podmienky. Väčšinou používame metódu šoku, keď najprv hubám doprajeme vyššiu teplotu 24 – 29 °C a následne ich po určenom čase premiestnime do prostredia s teplotou 14 °C. Tak sa prebudí podhubie.

Pestovanie na strome

Pestovatelia, ktorí majú záhradu či kus lesa so stromami, ich môžu využiť na aplikáciu sadby, pre iných je to trochu komplikované. Medzi vhodný porast patria brezy, duby, smreky, jedle alebo borovice. Väčšinou postačí aj niekoľko kusov.

Sadba do dreva

Na pestovanie sa použijú klátiky dreva. Najlepšia je jelša či hrab, nie ihličnany, tie odborníci neodporúčajú vôbec. Vŕtačkou si pripravíme diery, do ktorých dáme sadbu a zatmelíme ich. V dreve huby porastú oveľa dlhšie, ako napríklad v substráte.

Huby v obale

Jednoduché riešenie – kúpime si asi dvojkilový kváder substrátu s podhubím, ktorý je uzavretý v plastovom obale. Z týchto kvádrov môžete vypestovať až 700 g plodníc týždenne. Kváder vyberieme z obalu a dáme na teplé, svetlé a vlhké miesto.

Pestovanie vo vreci

Stačí veľké polyetylénové priehľadné vrece, do ktorého zmiešame substrát s nasekanou slamou, zalejeme horúcou vodou, necháme deň odstáť, potom substrát vysypeme a premiešame so sadbou. Po dvoch týždňoch vrece prerastie podhubím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #pestovanie #tepelné spracovanie

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...