Tajomstvá skvelého steaku? Prezradí ich šéfkuchár Marcel Ihnačák

Ak máte chuť na šťavnatý steak, nechajte si na jeho príprave záležať.

13.11.2014 09:00
jedlo, double tree by hilton. Ihnacak Foto: ,
Šéfkuchár Marcel Ihnačák.
debata

Šťavnaté steaky sú pôžitkom, ktorý si radi z času na čas doprajeme. A zrejme každý kuchár, ktorý sa rozhodne pre túto lahôdku, už pozná základné pravidlá jeho prípravy. Čerstvé mäso, dôkladné osušenie pred úpravou a rýchle opekanie je základ, bez ktorého sa nepohneme ďalej.

Na čo kladie dôraz pri príprave steaku šéfkuchár Marcel Ihnačák. Nechajte sa inšpirovať jeho vychytávkami.„Mäso pred úpravou by nemalo byť studené, ale je lepšie, ak má izbovú teplotu, skôr sa upečie. Pred opekaním či grilovaním by som mäso nesolil. V prípade, ak máte v kuchyni hrubú morskú soľ, môžete steak posoliť aj pred opekaním,“ hovorí Ihnačák.

Veľa domácich kuchárov nenechá steak odležať, čo je chyba. „Po stiahnutí mäsa z grilu či z panvice ho potrite trochou masla, zabaľte do alobalu a nechajte pár minút odležať, určite ho okamžite neservírujte. Mäso stratí tuhosť, bude lahodné a jemné.“ Ak v kuchyni používate bylinky, môžete po nich siahnuť aj pri príprave steaku, avšak opatrne. „Hovädzie mäso je samé o sebe voňavé a chutné, takže nepotrebuje byť podporené ďalšou výraznou vôňou či chuťou. Naozaj v malom množstve môžete použiť bylinky ako rozmarín, tymián, bazalka či petržlenová vňať,“ uvádza Marcel Ihnačák.

Šťavnatému steaku z kuchyne Romana Paulusa a... Foto: Lidl
Paulus, Ihnašák, Vašut Šťavnatému steaku z kuchyne Romana Paulusa a Marcela Ihnačáka neodolal ani Marek Vašut.

Nielen steaky, ale množstvo iných zaujímavých receptov dvojice šéfkuchárov, Romana Paulusa a Marcela Ihnačáka, sa dostalo do ich spoločnej kuchárskej knihy. Na každý týždeň v roku známi kuchári ponúkajú dva zaujímavé recepty na zlepšenie a spestrenie slovenskej a českej kuchyne. Kniha je určená zákazníkom siete Lidl. „Som veľmi rád, že môžem inšpirovať nielen Slovákov, ale aj Čechov každý týždeň vlastným receptom. Moje recepty si dokážu v pohodlí domova pripraviť aj tí menej zdatní kuchári. Som rád, že súčasťou projektu je aj táto nádherná kniha plná výborných receptov, ale aj skvelých zážitkov, ktoré sa spájajú s jej tvorbou,“ povedal Marcel Ihnačák.

Knihu uviedol do života fľašou šampanského český herec Marek Vašut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #Marcel Ihnačák #Roman Paulus #kniha receptov

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....