Napríklad vitamín B12 je dôležitý pre krvotvorbu, jeho konzumácia je prevenciou málokrvnosti. Obsahuje aj veľa biotínu, ktorý sa stará o zdravie a krásu pokožky, vlasov a nechtov.
Éčko proti rakovine
Vitamín E zastúpený v slivkách je silný antioxidant, chrániaci bunky ľudského tela pred poškodením. Je prevenciou niektorých druhov rakoviny a srdcových chorôb, pomáha tiež udržovať zdravú hladinu cholesterolu v krvi.
Tradícia konzervácie
Konzervovanie sliviek má u nás dlhú históriu, vďaka vysokému obsahu cukru a pektínu sa dajú slivky spracovať tak, že vydržia mnoho mesiacov, kvalitný lekvár niekedy aj mnoho rokov. Naše babičky každý rok sušili slivky na nasledujúce zimu.
Rýchly recept: Slivkový koláč s posýpkou a bielym jogurtom
- 200 ml bieleho jogurtu
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 5 PL rastlinného oleja
- 100 g hladkej múky
- 80 g hrubej múky
- prášok do pečiva
- 1 kl vanilkového cukru
- tuk
- slivky
Posýpka:
- 60 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 50 g masla
- Jogurt rozšľaháme v mise s krupicovými cukrom, vajcami a olejom, pridáme múku preosiatu s kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a všetko zľahka premiešame.
- Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej koláčovej formy, povrch uhladíme a poukladáme naň polovice sliviek.
- Koláč posypeme posýpkou a upečieme v stredne vyhriatej rúre. Posýpku pripravíme tak, že preosiatu múku premiešame s cukrom a maslom.
Tip lenivého labužníka
Jablko nakrájame na kocky, rovnako aj kompótovú tekvicu, pridáme k jabĺčku, slivky vykôstkujeme, hrozienka sparíme vriacou vodou, oboje pridáme do šalátu, zasypeme práškovým cukrom, ošúpaný pomaranč nakrájame na mesiačiky a vmiešame k ostatnému ovociu.